Povjerenstvo za sukob interesa danas odlučuje o Plenkoviću, Milanoviću, Mariću...

Foto: Pixsell/Milan Sabic

POVJERENSTVO za sukob interesa trebalo bi donijeti odluke u predmetima pokrenutima protiv premijera Andreja Plenkovića i ostalih visokih dužnosnika, koji se odnose na načela djelovanja, ali se po njima nije postupalo jer ih je u drugom slučaju osporio Upravni sud.

Sud u slučaju Bandića doveo u pitanje načelo djelovanja

No, opstojnost tog načela dovedena je u pitanje pošto je Visoki upravni sud poništio odluku izrečenu pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću zbog povrede načela djelovanja, zaključivši da Povjerenstvo nema ovlasti odrediti je li netko savjesno, odgovorno, pošteno i časno obnašao svoju dužnost jer za to nije predviđena novčana kazna.

Nakon odluke kojom je Visoki upravni sud poništio odluku izrečenu Bandiću, predsjednica povjerenstva Nataša Novaković je najavila da će Državnom odvjetništvu uputiti prijedlog za izvanredno preispitivanje presude te odlučila da, dok traje postupak o izvanrednom pravnom lijeku, neće postupati “niti jednom radnjom” u predmetima koji se odnose na načela djelovanja. O tome će i govoriti na početku sjednice.

Odluka o postupanju Plenkovića, Marića, Martine Dalić i Petrova u slučaju Lex Agrokor

Uz premijera, protiv kojeg je postupak pokrenut zbog netransparentnog komuniciranja prema javnosti u slučaju donošenja tzv. Lex Agrokora, na dnevnom redu su potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić, čelnik Mosta Božo Petrov i nekadašnja ministrica Martina Dalić, koji su se pod povećalom Povjerenstva također našli zbog slučaja Lex Agrokor.

Povjerenstvo je 31. svibnja 2019. trebalo donijeti odluku je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano za njegove aktivnosti prilikom izrade Lex Agrokora, ali se to nije dogodilo jer je dan prije sjednice zatražio izuzeće predsjednice povjerenstva Nataše Novaković uz obrazloženje da je ona bila zaposlena u HUP-u koji je povezan s Agrokorom.

Povjerenstvo bi na sjednici u petak trebalo donijeti odluku i hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića zbog predlaganja u upravu Janafa Vladislava Veselice s kojim je navodno u prijateljskim odnosima, ali i protiv predsjednika Zorana Milanovića zbog spornog putovanja u Albaniju, za koje je prvo rekao da je privatno, a potom da je službeno putovanje.

Sjednica povjerenstva počinje u 10:30.

Pročitajte više

 

Pročitajte više