Povjerenstvo za sukob interesa od Vlade i Sabora očekuje da dostave popis dužnosnika

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu pozdravlja što je Predsjednik Republike Stjepan Mesić dostavio popis dužnosnika u svom Uredu, te očekuje da će uskoro to učiniti Vlada i Hrvatski sabor.

Iz Hrvatskog sabora danas je priopćeno da je Povjerenstvo, na jučerašnjoj, drugoj sjednici od osnutka i pod predsjedanjem obnašatelja dužnosti predsjednika Antuna Kapraljevića, izrazilo zadovoljstvo prvim reakcijama na pozive da se dostavi popis dužnosnika. Od Vlade i Hrvatskog sabora očekuje da će uskoro dostaviti popise dužnosnika koje su imenovali, birali ili potvrdili.

Vlada bi uz to trebala donijeti i Uredbu o darovima za dužnosnike, kojom će se propisati pod kojim uvjetima dužosnici smiju primati darove sitne vrijednosti, te kako će se evidentirati, pohranjivati i postupati s vrijednijim darovima koje dužnosnici prime, koje moraju prijaviti Povjerenstvu i koji su u državnom vlasništvu.

Vlada bi, također, Saboru trebala predložiti, a Sabor utvrditi popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, u državnom ili većinskom državnom vlasništvu, u kojima će dužnosnici, iznimno od zabrane članstva u trgovačkim društvima, moći biti članovi nadzornih odbora, ali bez naknade.

Članovi Povjerenstva nadaju se da će Sabor uskoro imenovati i sedmog člana Povjerenstva. Naime, parlamentarna oporba, izuzev HNS-a, odbila je predložiti svoje članove Povjerenstva protiveći se odluci HDZ-a da na mjesto oporbenog člana u sastav Povjerenstva bira predstavnika SDSS-a, stranke koja je bila u tzv. HDZ-ovoj kvoti.

Povjerenstvo je pohvalilo brojne gradonačelnike i načelnike općina, koji se po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa smatraju dužnosnicima, a koji se, iako do sada nisu imali obvezu podnositi imovinsku karticu, javljaju Povjerenstvu.

U Povjerenstvu ističu da još nije propisan obrazac u kojem će dužnosnici morati podnositi izvješće s podacima o svojoj imovini, stalnim prihodima te imovini bračnog druga i malodobne djece. Tek kada taj obrazac bude objavljen u Narodnim novinama i Povjerenstvo dobije svoj ured počet će se primjenjivati ta zakonska obveza, stoji u priopćenju.

Povjerenstvo priprema i nacrt Pravilnika o unutarnjem ustroju i postupku, kojim će, među ostalim, biti reguliran postupak po kojemu Povjerenstvo daje mišljenje je li neko ponašanje u skladu s načelima javnih dužnosti, te donositi odluku je li dužnosnik određenim djelovanjem ili propustom povrijedio javni interes. Donese li takvu odluku, Povjerenstvo će moći izreći sankcije, uključujući i javni poziv dužnosniku da podnese ostavku, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xtr ysšh

Pročitajte više