Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga

NOVA predsjednica vladina Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Jadranka Kosor ocijenila je danas zabrinjavajućim podatak da se u Hrvatskoj svake godine otkrije dvije tisuće novih ovisnika te da se ukupni broj registriranih ovisnika popeo na 16.721 osobu.

Na konstituirajućoj sjednici Povjerenstva, u kojemu su predstavnici državnih ministarstava, razmotren je akcijski plan za 2004. koji je Vlada nedavno prihvatila s konkretnim mjerama koje idućih mjeseci treba poduzeti u suzbijanju zlouporabe droga, izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon sastanka.

Povjerenstvo je zaključilo kako treba urediti registar ovisnika koji treba sadržavati konkretne podatke o svakom ovisniku, a do sljedeće sjednice za mjesec dana Povjerenstvo će pokrenuti veliku javnu kampanju o štetnosti opojnih droga.

Kosor je najavila i skori početak provođenja pilot-projekta Ministarstva unutarnjih poslova o testiranju vozača na opojne droge, čije su pripreme pri kraju.

Najavila je da će prva testiranja početi vrlo brzo, budući da se radi o pravoj epidemiji stradavanja mladih ljudi na cestama, čemu su najčešći uzroci konzumiranje droge i alkohola.

Na sastanku je najavljeno i otvaranje prvog Državnog centra za rehabilitaciju ovisnika u Rijeci za dva mjeseca, kao i organizacija Međunarodne konferencije o štetnosti droga tijekom rujna u Zagrebu.

Predsjednica Povjerenstva rekla je kako će Vlada raditi na jačanju uloge Državnog ureda za suzbijanje zlouporabe droga na čelu s Bernardicom Juretić, koja je ujedno i tajnica vladina Povjerenstva.

(Hina) xmt yln

Pročitajte više