Povjesničar koji niječe holokaust priznat će krivnju

BRITANSKI povjesničar David Irving, poznat po svome oštrom protivljenju činjenici da se u II Svjetskom ratu dogodio holokaust u kojem su stradali milijuni Židova, danas bi pred sudom u Beču trebao priznati krivnju po optužnici koja ga tereti na osnovu 16 godina stare kaznene prijave.

Irving je uhićen 11. studenog prošle godine u Austriji, na temelju naloga izdanog u toj državi 1989. godine kada je prijavljen na osnovu zakona koji izjave kojima se niječe holokaust tretira kao kažnjivo djelo, javlja BBC.

Prijavljen jer je u Beču i Leobenu javno nijekao holokaust, a nije poznato je li to isto namjeravao učiniti i potkraj prošle godine kada je uhićen prije nego je održao predavanje pred austrijskim studentima.

Optuženik se u prošlosti suočavao s optužbama o širenju anti-semitizma i rasističkih ideja. Autor je 30 knjiga, uključujući i knjigu Hitlerov rat, koja niječe razmjere holokausta.

Jednom je prilikom izjavio da Adolf Hitler nije ništa znao o sistematskom pokolju šest milijuna Židova, te je tvrdio kako "ne postoji niti jedan komadić dokaza" koji bi potvrdio da su nacisti izveli plan "Finalna solucija" u tako velikom razmjeru.

Prema nekim povjesničarima, Irving ne niječe potpuno činjenicu da su Židovi stradali od nacista, već dvoji oko brojke stradalih Židova, te o načinu na koji su stradali u nacističkih koncentracijskim logorima.

1992. godine jedan ga je sudac u Njemačkoj kaznio novčanom kaznom zbog javnog inzistiranja na stavu da su izvješća o nacističkim plinskim komorama u logoru Auschwitz prenapuhana.

I.K.

Pročitajte više