Povratak otpisanih: Irak ponovno aktivira Sadamove vojnike

IRAČKA vojska će u svoje redove ponovno vratiti 20.000 bivših vojnika koji su bili aktivni u vrijeme vladavine Sadama Huseina. Politička je to odluka donesena uoči izbora koji su na rasporedu u Iraku u ožujku.

Administracija nekadašnjega američkog predsjednika Georgea Busha je nakon američkoga napada na Irak 2003. godine raspustila Huseinovu vojsku koja je tada brojila 400.000 vojnika i bila brojčano najveća vojska na Bliskome istoku.

Odluka o povratku 20.000 vojnika označava brojčano najveći povratak, odnosno aktivaciju vojnika dosad. Ipak, zasad nije poznato na koje će položaje bivši vojnici biti raspoređeni.

Vijest o aktivaciji umirovljenih vojnika objavljena je s informacijom UN-a da će Iraku biti smanjene sankcije koje su uvedene davne 1990. godine kad je Sadamova vojska ušla u Kuvajt. UN je obećao da će sankcije biti ukinute kad dobiju jamstva da u Iraku nema oružja za masovno uništenje.

Prema političkim analitičarima, povratak Sadamovih vojnika je potez kojim šijitski premijer Nuri Al Maliki kupuje glasače koji će izaći na parlamentarne izbore 7. ožujka. Vlada je te teorije oštro odbacila.

Pročitajte više