Povratak Sanadera: "Ne zanimaju me napisi u Washingon Timesu"

U SVOM prvom pojavljivanju u javnosti nakon smrti oca, premijer Ivo Sanader izgledao je, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u stožeru HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, umorno, ali jednako samouvjereno kao i ranije. Na samom početku konferencije zahvalio se medijima na ljudskom pristupu u izvještavanju o smrti njegova oca Ante Sanadera, koji je preminuo prošlog tjedna nakon duge i teške bolesti, a prilikom čega je predsjednik HDZ-a privremeno prekinuo predizbornu kampanju.

Svoj povratak najavio je za utorak, što je i učinio. Zahvalio se Sanader i svima koji su mu tijekom proteklih nekoliko dana izrazili sućut. Naglasio je kako postoji ogromna razlika između političkih programa SDP-a i HDZ-a  te pozvao birače da se "dobro informiraju o programima političkih stranaka"  jer, kaže, "vidimo da je ovdje izbor između Vlade koja iza sebe ima rezultate i onih koji ne nude ništa konkretno".

Na upit Indexove novinarke kako komentira napise Washington Timesa , u kojemu ga nazivaju lažljivcem kakvog Istočna Europa još nije vidjela, Sanader odgovara: "Puno mi je važnije što kažu Angela Merkel, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso i drugi europski i svjetski političari".

"HDZ će u Hrvatskoj osvojiti 4 do 5 posto više glasova od SDP-a"

Na današnjoj je novinskoj konferenciji najavio kako će HDZ u Hrvatskoj, ne brojeći dijasporu, osvojiti 4 do 5 posto više glasova od SDP-a. "Ne upuštam se u prognoze, ali HDZ će pobijediti s oko 4 do 5 posto razlike u Hrvatskoj", kazao je Sanader.

Isto tako kako "se ne upušta u prognoze" pa potom iznosi preciznu teoriju o 4 do 5 posto glasova vodstva, Premijer također kaže kako se nikada nije obazirao na SDP-ov gospodarski program pa ostatak pressice posvećuje govoru o tome kako je SDP-ov program "pun fraza i floskula i da je zbog toga HDZ objavio na svojim stranicama taj program". Da ga SDP-ov program nikada nije pretjerano zanimao, Sanader je kazao nakon što je upitan o tome smatra li da se kampanja svela na dvije stranke: gdje HDZ govori o SDP-u, a SDP o HDZ-u, odnosno smatra li da Hrvatskoj prijeti bipolarizacija.

Premijer je o svojoj nezainteresiranosti za SDP-ov program progovorio nakon što je Gordan Jandroković jučer sazvao pressicu samo da bi kazao kako SDP-ov program ne valja.

Tko je kriv za pad dionica?

Komentirao je predsjednik HDZ-a i pad dionica na burzama, što je također pripisao SDP-u, iako nije izrijekom spomenuo ime. "Više je uzroka padu dionica na burzama, ponajprije su tu zbivanja na svjetskoj burzi, ali pad dionica može biti uzrokovan i neodgovornim izjavama nekih političara", kazao je Sanader aludirajući na SDP. "Kapital je osjetljiv na svaku najavu, pogotovo poreza na kapitalnu dobit. I logično je da financijsko tržište reagira", kazao je premijer.

Što se tiče Milanovićeva poziva na sučeljavanje, ponovio je Sanader još jednom kako će se sučeliti jedino s "obadvojicom", misleći na Milanovića i Jurčića. "Jer premijerski kandidat je važna uloga u politici, važna uloga u stranci, u svim parlamentarnim demokracijama", objasnio je Sanader svoju želju za sučeljavanjem s Jurčićem.

Sanader ipak za porez na kapitalnu dobit?

Nakon što se zapitao "zašto se ne otvori rasprava o porezu na kapitalnu dobit", Sanader je kazao kako "SDP stalno uzima za primjer Luku Rajića". Složio se na kraju kako je i Rajiću,  vlasnicima Dinersa i Čermaku koji je prodavao Molu svoju kompaniju, "trebalo uvesti veći porez". "Ali, to nije porez na kapitalnu dobit", objašnjava Sanader, te nastavlja kako je "porez na kapitalnu dobit porez na zaradu od dionica, na kamate od štednje". "To je porez koji bi se opalio fondovima, za sva četiri obvezna mirovinska fonda u koje uplaćuje milijun i 350.000 hrvatskih ljudi", kaže Sanader.

Ako "porez na Luku Rajića", koji je prodao svoj udio u Dukatu francuskoj mljekarskoj grupaciji Lactalis za 2,05 milijardi kuna (ili približno 280 milijuna eura), pri čemu je Lactalis od njega preuzeo 2.744.769 ili 91 posto dionica Dukata, nije porez na kapitalnu dobit u interpretaciji Ive Sanadera (koji, ponavljamo, kaže kako je porez na kapitalnu dobit porez na zaradu od dionica), postavlja se pitanje na što je premijer mislio ako ne upravo na porez na kapitalnu dobit.

A.B./B.S.
Foto: L.T.

Pročitajte više