Powell kaže da koalicija protiv Iraka broji 30 zemalja

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je u utorak da koalicija zemalja protiv Iraka broji 30 zemalja, a da je još 15 privatno izrazilo svoju potporu Sjedinjenim Državama.

"Sada imamo koaliciju koja uključuje nekih 30 zemalja koje su javno rekle da mogu biti uključene u takav popis, a još 15 zemalja, koje iz ovoga ili onoga razloga ne žele da im ime bude objavljeno će poduprijeti koaliciju", rekao je Powell novinarima.

On je rekao da je u telefonskim razgovorima u utorak s ministrima vanjskih poslova Nizozemske i Danske dobio uvjeravanja o otvorenoj potpori.

Powel je govoreći o vojnoj akciji u Iraku rekao da će Sjedinjene Države nastojati da bude što je moguće brža i da svede na minimum iračke civilne žrtve.

On je rekao da u srijedu neće sudjelovati na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojem će glavni inspektori UN-a Hans Blix i Mohamed ElBaradei izvijestiti Vijeće o ključnim preostalim pitanjima razoružanja Iraka.

Powell je kazao kako ne vidi smisla u sudjelovanju i da će Sjedinjene Države predstavljati John Negroponte, američki veleposlanik pri UN-u.

(Hina) sl rb

Pročitajte više