Powell ne želi biti državni tajnik u slučaju Bushova reizbora

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell i njegov prvi zamjenik izvijestili su Bijelu kuću da neće prihvatiti drugi mandat u slučaju reizbora predsjednika Georgea Busha, objavio je "Washington Post".

Citirajući pouzdane izvore, list piše da je Powellov zamjenik Richard Armitage nedavno rekao predsjednikovoj savjetnici za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice kako će on i Powell napustiti dužnost 21. siječnja 2005. godine, dan nakon inauguracije novoga predsjednika.

"Washington Post" navodi da je glavni razlog toj Powellovoj odluci obećanje dano supruzi, a ne neslaganje s ostalim dužnosnicima Bushove administracije.

Postupi li tako, Powell će samo slijediti svoje prethodnike. Naime, samo je George Shultz za predsjednika Regana odslužio dva državnotajnička mandata.

Powella se često isticalo kao mogućeg republikanskog predsjedničkog kandidata, nakon što je otišao u mirovinu s dužnosti zapovjednika Združenog stožera američke vojske tijekom administracije predsjednika Clintona. No, Powell je objavio da se neće utrkivati za Bijelu kuću, iako ankete pokazuju njegovu rastuću popularnost među američkim biračima.

Powell, koji je u travnju navršio 66. godina, rekao je da ima puno interesa izvan politike, osobito za unapređenje obrazovanja američkih crnaca.

Pročitajte više