POWELL: PALESTINSKA DRŽAVA 2005. - "TEŠKO ALI MOGUĆE"

Američki državni tajnik Colin Powell je rekao kako će biti teško, ali ipak moguće osnovati palestinsku državu do 2005., što je cilj koji se predviđa u mirovnom planu kojeg podupiru Sjedinjene Države. L

"Mislim da će to biti teško, ali da je još uvijek moguće", rekao je Powell u interviewu Libanonskom državnom radiju i listu al Hayat. State Department objavio je tekst inverviewa u četvrtak.

Powell je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti vršiti pritisak na obje strane kako bi se riješila pitanja palestinskih zatvorenika, židovskih naselja na okupiranim teritorijima i palestinskih militanata.

Provođenje mirovnog plana usporeno je ovog mjeseca zbog zahtjeva palestinskih vlasti za oslobađanjem što većeg broja Palestinaca koji se nalaze u izraelskom zatočeništvu i prekidom izgradnje židovskih naselja na okupiranim teritorijima, dok Izraelci traže raspuštanje militantnih skupina kao što su Hamas i Islamski džihad.

Powell je ipak ostavio otvorenom mogućnost da Hamas i Islamski džihad prežive tako što će se odreći nasilja.

"Ako misle da trebaju igrati neku ulogu, ta uloga treba početi s eliminacijom svih mogućnosti za provođenje terorističkih aktivnosti", rekao je Powell.

U Washingtonu se trenutačno nalazi palestinski premijer Mahmoud Abbas, koji će u petak razgovarati s američkim predsjednikom Georgeom Bushom o mirovnom planu, a idućeg tjedna Washington će posjetiti izraelski premijer Ariel Sharon.

Pročitajte više