Powell pozdravio izbore u Ukrajini

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell pozdravio je u ponedjeljak drugi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini nazvavši ih "povijesnim trenutkom za demokraciju u Ukrajini" i pozvao tamošnje da stanovnike da se suzdrže od bilo kakva nasilja.

"Čestitamo Ukrajincima na hrabrosti koju su pokazali zauzimajući se za svoja demokratska prava", rekao je Powell na konferenciji za novinare. "Pozivamo ih sada da ostave podjele iza sebe i suzdrže se od nasilja, separatizma i provokacija", dodao je.

Prozapadni oporbeni čelnik Viktor Juščenko osigurao je pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, ali njegov politički protivnik, premijer Viktor Janukovič, kojega podupire Rusija, još nije priznao poraz i spreman je na sudu staviti u pitanje rezultate izbora.

Navodeći ocjene međunarodnih promatrača, Powell je rekao da su izbori u nedjelju izgledali mnogo pošteniji nego prethodni koje je ukrajinski Vrhovni sud poništio zbog masovnih prijevara.

"Ovo je povijesni trenutak za demokraciju u Ukrajini", rekao je Powell. Napominjući kako rezultati izbora u nedjelju još nisu službeni, ocijenio je da je ukrajinski narod "konačno imao prigodu slobodno izabrati svoga sljedećeg predsjednika".

Powell je odbacio strahovanja da će izbori ostaviti posljedice po odnose SAD-a i Rusije. "Ne očekujem da ovo bude mrlja u američko-ruskim odnosima", rekao je Powell i dodao da su Sjedinjene Države u Ukrajini podržavale "demokratski proces, a ne nekog određenog kandidata".

Pročitajte više