POWELL POZVAO SIRIJU DA NE PODUPIRE PROTUIZRALSKE SKUPINE

Američki državni tajnik Colin Powell u subotu je od Sirije zatražio da prestane podupirati protuizraelske gerilske skupine te je izjavio da su Sirijci zatvorili urede tih skupina na svojem teritoriju.

Powell je u subotu boravio u posjetu Siriji, nakon razdoblja napetosti između Washingtona i Damaska tijekom iračkog rata kad su Sjedinjene Države optuživale Siriju da pušta iračke bjegunce na svoj teritorij te da šalje vojnu opremu u Irak.

"Vrlo izravno smo razgovarali o ozbiljnim pitanjima", rekao je visoki dužnosnik State Departmenta iz Powellove pratnje nakon više od dva sata razgovora sa Sirijcima.

Powell je također kazao da su mu Sirijci objavili kako su zatvorili urede protuizraleskih organizacija na svom teritoriju, no nije pojasnio o kojim je skupinama riječ.

"Oni (Sirijci) zatvorili su urede", rekao je dodavši: "Očekujem da učine više kad je riječ o ulasku različitih čelnika organiazcija" na sirijski teritorij".

Powell je od službenog Damaska zatražio da se prilagodi američkim planovima za Bliski istok nakon rata u Iraku ali nije želio razgovarati o arapskom prijedlogu rezolucije UN-a o uklanjanju oružja masovnog uništenja s Bliskog istoka. Cilj tog prijedloga je očit - uklanjanje oružja masovnog uništenja iz Izraela. Čišćenje regije od tog destruktivnog oružja dugoročni je američki cilj, ali sada nije pravo vrijeme za bavljenje tim pitanjemm, rekao je američki državni tajnik.

Sirija je predložila takvu rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a u petak.

Powell je odbacio nagađanja da je Sirija iduća nakon Iraka na popisu američkih vojnih ciljeva rekavši novinarima uoči sastanka s predsjednikom Basharom al-Assadom: "Pitanje rata i neprijateljstva nije na stolu".

Sirija je jasno rekla da želi dijalog sa SAD-om, a ne ultimatume. Damask želi povratiti Golansku visoravan koju je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967.

(Hina) kga/rt rt

Pročitajte više