Powell: SAD uskoro objavljuje dokaze da Irak posjeduje oružje

SJEDINJENE DRŽAVE namjeravaju uskoro objaviti dokaze da Irak posjeduje oružje za masovno uništavanje, rekao je američki državni tajnik Colin Powell u razgovoru za talijanski list Corriere Della Sera objavljenom u ponedjeljak.

´Sjedinjene Države posjeduju nekoliko informacija koje je probavila naša obavještajna služba, a koje pokazuju da Irak i dalje posjeduje zabranjeno oružje´, rekao je Powell.

´Kad budemo uvjereni da se to može sigurno napraviti, mislim da bi sljedećeg tjedna ili ranije mogli objaviti veći dio tog materijala´, rekao je Powell.

Powell je u nedjelju na forumu u Davosu rekao da je SAD spreman djelovati samostalno ako Vijeće sigurnosti UN-a ne uspije razoružati Irak.

Naji Sabri optužio Powella za laži

Irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri u ponedjeljak je optužio američkog državnog tajnika Colina Powella za laži i ponovio da Irak ne posjeduje zabranjeno oružje.

Sabri je rekao da je Powell ´ponovio laži u koje više nitko ne vjeruje´ kada je tijekom vikenda optužio Irak da razvija oružje za masovno uništenje.

Sabri je izrazio nadu da će izvješće koje Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak trebaju predstaviti glavni inspektori UN-a za razoružanje Hans Blix i Mohamed ElBaradei potvrditi da Irak ne krije zabranjeno oružje, te da je suradnja s Irakom ´odlična´.

On je pritom pozvao Blixa i ElBaradeia da budu ´pravedni´ u svojem izvješću Vijeću sigurnosti.


´Nadam se da će biti pravedni...i da će predstaviti realnost onakvom kakva jest na terenu´, rekao je Sabri na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Sabri je također demantirao američke optužbe po kojima Irak ima veza s terorističkom mrežom al-Qaida.

´Irak nema nikakve veze s terorističkim organizacijama´, rekao je.

Powell je u nedjelju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da irački vođa Sadam Husein ima ´jasne veze s terorističkim skupinama, posebno al-Qaidom´.

Pročitajte više