Powellova zauzetost pomjera Američko-jadransku povelju

POTPISIVANJE Američko-jadranske povelje, koje se očekivalo u prvoj polovici travnja, bit će obavljeno kasnije zbog trenutačne zauzetosti američkog državnog tajnika Colina Powella, doznaje se u petak u State Departmentu.

U ožujku se očekivalo da će ministri vanjskih poslova tri zemlje i američki državni tajnik Colin Powell potpisati Povelju u Washingtonu u prvoj polovici travnja. Rat u Iraku i Powellova zauzetost diplomatskim aktivnostima vezanim uz rat učinili su to očekivanje nerealnim.

Na pitanje zašto je potpisivanje odgođeno izvor u State Departmentu je rekao Hini da se ne radi o odgađanju jer datum nije ni bio precizno određen.

"Mi nikad nismo bili definitivno odredili konačni datum potpisivanja", rekao je izvor. "Još uvijek tražimo pogodan datum za njegovo potpisivanje".

Na pitanje da li su politički razlozi utjecali na pomjeranje potpisivanja izvor je odgovorio: "Ne. Radi se samo o prenabijenom rasporedu tajnika Powella. Mi smo veoma čvrsto predani Američko-jadranskoj povelji i želimo da ona uspije".

Izvor je odbio nagađati kada bi do potpisivanja moglo doći naglasivši da bi, ukoliko bi se taj datum pomjerio onda "novinari mogli reći da je potpisivanje odgođeno".

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić rekao je Hini da su veleposlanstva tri zemlje obaviještena u četvrtak kako je tajnik Powell, koji je tada bio u posjetu Bruxellesu, zauzet poslovima vezanim uz rat u Iraku i poslijeratnu obnovu te zemlje i da za sada nema slobodnog termina za potpisivanje Povelje.

Obaviješteni smo da bi Powell "ovom važnom događaju želio posvetiti više vremena i pozornosti", rekao je Grdešić.

Grdešić kaže da će ovo pomjeranje potpisivanja dobro doći zato što američki Kongres ima stanku u radu tijekom Uskrsnih blagdana što bi onemogućilo susrete ministara vanjskih poslova sa istaknutim senatorima važnim zbog toga što Senat odlučuje o proširenju NATO-a.

Izvor u State Departmentu smatra da travanj još uvijek nije isključen, ali, kako se doznaje, svibanj je vjerojatniji kao vrijeme potpisivanja Povelje.

Na pitanje ima li eventualnih znakova kažnjavanja Hrvatske zbog uskraćivanja pune potpore američkoj vojnoj akciji u Iraku Grdešić je odgovorio da u susretima s američkim dužnosnicima ne vidi nikavih naznaka osvećivanja Sjedinjenih Država te da su odnosi SAD-a i Hrvatske i dalje jako dobri.

Sjedinjene Države i Hrvatska, Makedonija i Albanija već su usuglasile konačni tekst Povelje i očekuje se samo njezino svečano potpisivanje.

Povelja formalizira potporu Sjedinjenih Država, Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji na njihovom putu u NATO i predviđa suradnju tri zemlje u ispunjavanju uvjeta za prijam u Sjevernoatlantski savez.

Povelja ne predviđa kada će do prijama doći, ali kaže da bi tri zemlje mogle postati članicama Sjevernoatlantskog saveza prvom prigodom, nakon što ispune uvjete.

Pročitajte više