ZAUSTAVLJENO ŠIRENJE Veliki požar kod Tučepa gasila tri kanadera i 250 vatrogasaca

Foto: FaH

Širenje požara kod Podgore zaustavljeno je i vatra je u okruženju gasitelja, vatrogasci saniraju opožarenu površinu od oko 300 hektara te gase povremene vatre, a tri kanadera Ministarstva obrane RH iza 13 sati gasila su požar u borovoj šumi Parka prirode Biokovo, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražen Glavina koji vodi gašenje velikog požara što je noćas poslije 2 sata buknuo u Gornjoj Podgori.

Bura je oslabila

Požar kod Podgore do 16,30 sati još nije bio pod nadzorom gasitelja iako je vatra uglavnom okružena, pa se, uz gašenje, radi  i na uspostavi sigurnosne zone kako se vatra tijekom noći ne bi vratila prema Podgori.

Dobra je okolnost je i što je jačina bure osjetno oslabila.

Ujedno, napomenuo je Glavina, pružena je i 'vatrogasna pruga', duža od jednog kilometra kako bi se vatra kontrolirala s biokovskog prijevoja Staza. U požaru, prema prvim informacijama izgorjela je najvećim dijelom borova šuma i nisko raslinje te dio zapuštenih kao i obrađenih maslinika.

Uzroci nisu poznati


Uzroci izbijanja noćašnjeg požara u Gornjoj Podgori za sada nisu poznati i istražuju se.

Opskrba električnom energijom istočnog dijela Podgore te ostalih mjesta do Živogošča bila je uspostavljena, ali je dolaskom kanadera ponovno prekinuta zbog sigurnosnih razloga te je ponovno uspostavljena nakon što kanaderi odradili svoj posao.

Državna cesta D 512 Makarska – Vrgorac i dalje je zatvorena za promet kao i biokovska prometnica do vrha Sveti Jure.

Sudjelovala tri kanadera


"Tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) angažirana su na gašenju požara u Tučepima u Splitsko-dalmatinskoj županiji", stoji u današnjem priopćenju DORH-a.

> VIDEO, FOTO Veliki požar širi se prema Parku prirode Biokovo, liječniku opečena ruka i uho


Podsjetimo, u gašenju požara koji je buknuo noćas sudjelovalo je oko 250 vatrogasaca s Makarskog primorja s više od stotinjak vozila te Javne vatrogasne postrojbe s područja Splitsko-dalmatinske županije, a u pomoć su pozvani i vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Do sada je izgorjelo oko 250 hektara šume. Bura bi mogla oslabiti tek sutra tijekom dana.



Zbog jake bure, što je puhala brzinom od sedamdesetak, a na udare više od 100 kilometara na sat, požar se iz Gornje Podgore za samo dvadesetak minuta primakao prvim podgorskim kućama i hotelima. 

Vatrogasci su velikom naporom uspjeli jutros obuzdati požar prema Podgori i Tučepima tako da više nema opasnosti za kuće Podgorana i gosti hotela "Sirena", koji je bio evakuiran, mogli su se vratiti u hotel.

Stanje na terenu nije bilo zadovoljavajuće jer se vatra potpomognuta vjetrom i dalje brzo širila gustom borovom šumom kroz Park Prirode Biokovo, a vatrogasci ulažu veliki napor kako bi obuzdali širenje požara na teško pristupačnom terenu, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. 



 

Pročitajte više