Požari u Boliviji opustošili više od 1,7 milijuna hektara šume

Foto: EPA

NE gori samo brazilska Amazonija, požari u Boliviji do sada su opustošili više od 1,7 milijuna hektara, piše CNN.

Većina požara dogodila se u zaštićenim prirodnim predjelima, rekla je ministrica za zaštitu okoliša Cinthia Asin te je pozvala saveznu vladu da proglasi nacionalnu elementarnu nepogodu.

"Inzistiramo na proglašenju elementarne nepogode"

"Inzistiramo na proglašenju elementarne nepogode jer gubimo veliki dio naše bioraznolikosti", rekla je Asin. Dodala je i kako se na terenu nalaze tisuće vatrogasaca, rendžera i volontera, no požari stalno izbijaju i šire se. 

U požarima su do sada poginule dvije osobe, među kojima je i jedan policajac Lucio Mamani koji je umro gaseći vatru u gradu Coroico.

I neki drugi javni dužnosnici također vrše pritisak na bolivijsku vladu da proglasni elementarnu nepogodu, no bolivijski ministar komunikacija je rekao kako za tim nema potrebe.

Bolivijska vlada angažirala jedan od najvećih aviona na svijetu

Bolivijska vlada već je angažirala jedan od najvećih aviona na svijetu Boeing 747 Supertanker i flotu manjih kako bi ugasili požare koji su se počeli pojavljivati krajem kolovoza.

A i međunarodna zajednica je priskočila u pomoć. Argentina je poslala svoje vatrogasce, Peru helikoptere, SAD opremu za 2000 vatrogasaca. 
Amazonija se proteže na osam država, među kojima je i Bolivija. No najveći dio, gdje su izbili masovni požari koji su izazvali zabrinutost u svijetu, nalaze se u Brazilu.

Pročitajte više