POŽEGA: Predsjednik na festivalu "Zlatne žice Slavonije"

Trodnevni festival tamburaške glazbe "Zlatne žice Slavonije", koji je okupio 60tak izvođača i tamburaških sastava, te brojna kulturnoumjetnička društva, završava večeras u Požegi, a završnoj svečanosti nazočan je i pokrovitelj Festivala predsjednik Republike Stjepan Mesić. L

U sklopu "Zlatnih žica Slavonije" postavljeno je i nekoliko izložbi u Gradskome muzeju, otvorena slikarska kolonija u Alilovcima, a svečano je otvoren i Obrtnički sajam na kojem je svoje proizvode predstavilo 90-ak izlagača iz cijele Hrvatske.

Tijekom današnjeg dana u Županijskom je podrumu upriličena degustacija vina pet zlatnih vinara, čija će vina zajedno s dvjema slikama s Alilovačke kolonije, kako se očekuje, sudjelovati na večerašnjoj aukciji.

Novac prikupljen od prodaje namijenjen je obnovi zavjetnog spomenika Kužnog pila, simbola Požege, te razminiranju Hrvatske.

U sklopu današnjeg posjeta Požegi, predsjednik Mesić u Gradskom je podrumu obišao izložbu grožđa, vina i krušaka posvećenu 120. obljetnici poznatog hrvatskog enologa i pomologa Stjepana Koydla, te imanje uglednog hrvatskog vinara i vinogradara Ivana Enjingija u Hrnjevcu, nakon čega je nazočio i svečanom domjenku u Gradskoj kući.

"Iznimno mi je drago što se nalazim na požeškome Festivalu, na kojem sam zadnji puta bio 1971. godine. Nisu još stari Rimljani ovaj kraj uzalud proglasili 'Zlatnom dolinom'", rekao je Mesić, usporedivši ovaj kraj s francuskom Burgundijom, a spoj vina, pjesme i festivala tambure pravim izrazom slavonske duše.

(Hina) vr jn

Pročitajte više