Poziv za vojsku dobili i ratni invalidi: "Ovo je sprdačina"

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

MINISTARSTVO obrane ovih dana šalje pozive za vojnu pričuvu. Slanje poziva u javnosti je izazvalo negodovanje i prigovore o nepotrebnoj militarizaciji društva, ali ono što posebno šokira je činjenica da je poziv za vojnu pričuvu dobio i nekoliko hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Index je pričao s dva ratna vojna invalida koja su dobila takav poziv.

"60-postotni invaliditet utvrđen mi je nakom ranjavanja 95. i nalazim se u invalidskoj mirovini. Dobio sam poziv da se javim. Nisam samo ja, ima još takvih. Poziv ću ignorirati. Pa kakva je to sprdačina i vrijeđanje?! Nevjerojatno. Ne mogu ovaj poziv drukčije shvatiti nego kao sprdačinu. Njima je raja samo za glasovati i ginuti. Vjerojatno nisu uskladili podatke", kazao nam je naš sugovornik.

Drugi naš sugovornik, koji je također dobio poziv za vojnu pričuvu, je 40-postotni ratni vojni invalid. No, on se pozivu misli odazvati.

"Koncept je da se se sadašnji časnici, dočasnici i vojnici bez ratnog iskustva uz ratne veterane uvedu u stvarnu ratnu situaciju putem vojnih vježbi", kazao nam je. Smatra da je ideja odlična. 

MORH: Moguće je da među pozvanima ima i hrvatskih ratnih vojnih invalida

Obratili smo se MORH-u da provjerimo kako je moguće da se pozivi za vojnu smotru šalju ratnim vojnim invalidima.

Odgovor MORH-a donosimo u cijelosti:

"Smotriranje pričuvnika odvija se u područnim odsjecima za poslove obrane, znači ažuriranje podataka o završenoj školi, zaposlenju, zdravstvenom stanju i slično. S obzirom da se smotriranje nije provodilo duže vrijeme, podaci su manjkavi i netočni.

Upravo iz tog razloga upućeni su pozivi vojnim obveznicima do 55 godina starost, do kada zakonski traje vojna obveza, razvrstanim pričuvnicima, odnosno, osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost. Kao što je razvidno iz vašeg upita, postoji mogućnost da među pozvanima ima i hrvatskih ratnih vojnih invalida, ali u svakom slučaju potrebno je na neki način doći do točnih informacija i ažurirati evidencije.

Sukladno Pravilniku o načinu vođenja vojne evidencije vojnih obveznika i izvršavanju vojne obveze, vojni obveznici dužni su obavijestiti područni odsjek za poslove obrane o svakoj promjeni podatka u vezi sa zdravstvenim stanjem, zvanjem i stupnjem obrazovanja, zanimanjem, zaposlenjem i bračnim stanjem te dostaviti dokaz o promjeni u roku od 30 dana. U skladu s navedenim, hrvatski ratni vojni invalidi će po odazivu na poziv priložiti raspoloživu medicinsku dokumentaciju kako bi se riješio njihov status u smislu vojne obveze. Konkretno, hrvatski ratni vojni invalidi priložit će rješenje o utvrđenom statusu, nakon toga provest će se procedura ocjene sposobnosti za vojnu službu, a nakon što se ocijene nesposobnim za vojnu službu, bit će ispisani iz vojne evidencije i više neće biti pozivani."

Pročitajte više