Je li "nemoguće trojstvo" najbolje objašnjenje za Trumpov uspjeh?

RAVNATELJICA Ekonomskog instituta Maruška Vizek, ponudila je zanimljivo objašnjenje Trumpovog uspjeha, podsjetivši na teoriju "nemogućeg trojstva".

"Ubacite u Google Dani Rodrik i Global Economy Trillema. Sve što vam treba za objašnjenje kako se dogodio Brexit i Trump je sadržano u tom nemogućem trojstvu", napisala je na Facebooku.

Dani Rodrik profesor je međunarodne političke ekonomije na Harvardu, koji smatra da se suvremeni političari suočavaju sa bolnom trilemom. Ne može se  istodobno imati globalizaciju, demokraciju i nacionalnu suverenost, smatra Roderik.

Planet malih posvađanih nacija umjesto planeta bez granica?

Moraju odabrati dvoje od troje. Proces globalizacije do sada je išao u jednom smjeru, a Trumpovom pobjedom to bi se moglo propitivati. Naravno, bude li se držao predizbornih protekcionističkih obećanja.

"U pokušaju da se nađe optimalna ravnoteža between the three, sad smo otišli malo više prema national sovereignity. Za 50 godina, tko zna, možda budemo planet bez ikakvih granica. A možda budemo planeta malih posvađanih nacija.", napisala je Vizek.

Uzvratila joj je kolegica sa ZŠEM-a, Vedrana Pribičević: "Za 50 godina, tko zna, mozda budemo planet bez ikakvih granica. Iskreno se nadam. Nacionalni identitet je najjeftiniji identitet."
 

Pročitajte više