Poznato što će se dogoditi s nadograđenim balkonom u centru Zagreba

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL, Ronald Gorsic/CROPIX

Trenutačno najpoznatiji balkon u Zagrebu, a možda i u Hrvatskoj, na svoju je ruku proširila jedna umirovljenica, i to za oko pola metra. No sada će ga, po svemu sudeći, morati vratiti u prvobitno stanje.

Podsjetimo, riječ je o balkonu u dvorištu Vrbanićeve ulice, nedaleko od križanja Šubićeve i Zvonimirove, kojem je vlasnica odlučila povećati kvadraturu. To je učinila tako što je jednostavno probila bočnu i prednju stranu balkona te ga produžila improviziranom drvenom konstrukcijom. Nju je, pak, poduprla trima drvenim gredama koje su na dnu učvršćene metalom. 

 

"Inovativnog" rješenja gospođa se navodno domislila još prije dvaju potresa koje je balkon uspješno preživio pa je prije godinu dana, kad su ljudi obnavljali oštećenja nastala u potresima, ona krenula u akciju povećanja kvadrature svog balkona. 

Susjedi se bune, kažu da su majstori to izgradili za par dana pa očekuju da se jednakom brzinom balkon i ukloni. 

Vlasnica balkona, koja u zgradi živi posljednjih 50 godina, izbjegava novinare i poručuje da će razgovarati samo s inspekcijom. Sada će za to imati priliku jer je građevinska inspekcija najavila izlazak na teren.

Inspektorat izlazi na teren, izdat će rješenje da se ukloni konstrukcija kojom je proširen balkon

Iz Državnog inspektorata tvrde na nisu dobili nikakvu prijavu, nego da su sami odlučili reagirati nakon što su vidjeli fotografije na društvenim mrežama. 

Vlasnica balkona mora se očitovati vezano za cijeli slučaj, a onda će Inspektorat, uz formalnu proceduru poput obavljanja potrebnih izmjera i uvida u papire, dostaviti rješenje da u roku od 30 dana mora ukloniti drvenu instalaciju, javlja RTL koji je razgovarao s Inspektoratom. 

Jasno je da je produžetak balkona ilegalan i sada je samo pitanje hoće li gospođa krenuti u vraćanje balkona na staro nakon što joj to naredi inspekcija ili i prije toga.

Naime, prema nekim informacijama, ona je danas, nakon što je sve dospjelo u medije, susjedima u WhatsApp grupu napisala da će sama vratiti balkon u prvobitne gabarite. 

Kazne su inače od 30 do 100 tisuća kuna, sve ovisi o veličini izgrađenosti, jer nije isto radi li o nadograđenoj kući ili ovom produženom balkonu. 

Pročitajte više