Nema Sanadera, nema posla: Mačekova tvrtka ide u stečaj, propala nakon Fimi medije

Foto: Hina

TRGOVAČKI SUD u Zagrebu objavio je rješenje kojim se nalaže Ratku Mačeku, bivšem glasnogovorniku vlade Ive Sanadera, da sastavi i podnese popis imovine svoje tvrtke MPR Strateško komuniciranje radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečaja.

Nema Sanadera nema posla

Ratku Mačeku se nalaže da u roku od osam dana od primitka sudskog rješenja navede kojim nekretninama i imovinom njegova tvrtka raspolaže, koja su njegova potraživanja te ima li na računu i kod koga novčana sredstva.  Sudsko rješenje uslijedilo je nakon prijedloga samog Mačeka koji je podnio prijedlog za pokretanje stečaja nad svojom tvrtkom navodeći da ne može uredno izvršavati dospjele obaveze zbog insolventnosti.


Mačekova tvrtka MPR Strateško komuniciranje ostala je bez posla u Hrvatskoj otkako je počeo sudski postupak za Fimi Mediju i izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki u korist Ive Sanadera i HDZ-a u kojem je Ratko Maček kao trećeoptuženi nepravomoćno osuđen na godinu dana uvjetne kazne uz rok kušnje od četiri godine.

Rekordan uzlet Mačekove tvrtke

Iako je nakon izricanja nepravomoćne presude za Fimi mediju u ožujku prošle godine bilo najavljivano da će se Maček vratiti privatnom poslu u odnosima s javnošću i političkim marketingom, njegova tvrtka MPR Strateško komuniciranje u toj godini imala je samo oko 65.000 kuna prihoda. Zbog nesolventnosti u ovoj godini pokrenut je stečaj tvrtke, a sud je ročište za otvaranje stečajnog postupka zakazao za 10. studenoga.

Podsjetimo, Mačekove tvrtke u recesijsko su doba poslovale rekordno, jer su PR tvrtke ostvarile 28 milijuna kuna dobiti. Tvrtke osnovane s minimalnim kapitalom, a neke od njih i bez zaposlenika poslovale su tada izvan svih očekivanja.

Tek osnovana tvrtka radila s najboljim državnim tvtrtkama

Mačekove poslovne knjige iz 2009. i 2010. pokazuju nevjerojatni uzlet tada tek osnovane  tvrtke MPR Strateško komuniciranje. Tvrtka je bila osnovana 22. siječnja 2008. godine s minimalnim kapitalom od 20 tisuća kuna i u "zlatno doba" imala je svega tri zaposlena. No, zato je njihova lista klijenata bila popunjena i više nego respektabilnim klijentima.


Hidroelektra industrogradnja odmah im je u prvoj godini isplatila oko 1,2 milijuna kuna. Riječ je o onoj istoj tvrtki za koju se ispostavilo da je darivala automobile HAC-u. Naravno, na listi MPR-a našle su se i omiljene tvrtke Ive Sanadera, kao što je Podravka, koja je usluge MPR-a navodno plaćala više od 400 tisuća kuna, te Pliva s gotovo pola milijuna kuna.

Među platišama Mačekove tvrtke nalazi se i Badel te TDR, a posebno je zanimljivo ime klijenta Stipe Matića koji se sa svojim M-sanom i King ICT-om obogatio na poslovima s državom. Sve je te klijente nova i tek oformljena tvrtka dobila odmah nakon osnivanja.

Pad Sanadera označio je i financijski gubitak

Nakon konačnog pada Sanadera počinje i konačan pad te Mačekove tvrtke. S milijun kuna čiste dobiti iz 2010. godine pali su na minus od 350 tisuća kuna 2011. godine, a 2012 su završili s minusom od 1,1 milijun kuna.

Maček također posjeduje još dvije tvrtke koje vodi na svoje ime a to su mediana iz Varaždina koja se bavi medijima a koja se posljednje dvije godine u blokadi. Druga tvrtka je Plava Jabuka d.o.o. "za savjetovanje, promidžbu, izdavaštvo i djelatnost radija i televizije".

Valja naglasiti kako su Mačekovi partneri do sada javno opovrgavali kako u njihovim novim tvrtkama Maček ima učešća. Tako je tvrtka Max Sollers iz afere Vesne Pusić za Croatia Forum 2014. odlučno opovrgnula da je Maček suvlasnik te tvrtke. Ivan Soldo spominje se i u tvrtki Massol no i ta je tvrtka opovrgnula bilo kakvu povezanog s Mačekom.

Vila za glasnogovornika

O svim Mačekovim poslovima Index se detaljno bavio prije četiri godine u serijalu članaka pod naslovom "Svi Mačekovi poslovi". Bila je riječ o četiri članka o liku i djelu Ratka Mačeka, a bivši glasnogovornik Maček reagirao je na te članke samo jednom rečenicom.

"Tužit ću vas za iznos taman toliki da propadnete", govorio je Maček. Tužba nikada nije stigla, a ni njegovo reagiranje na naše članke.

Index je pisao i o velebnom imanju Mačekovih u mjestu Križanec pokraj Varaždina, na predjelu zvanom Glavić, na površini od gotovo 9,5 tisuća kvadrata s heliodromom, prostranim travnjacima i vrtovima, vinogradom, vinskim podrumom.
 
Vila se i dalje prodaje, a kao vlasnik se navodi sin Dino Maček. Cijena je 600 tisuća eura.   Kao godina izgradnje vile navodi se 2010. godina.
 

Pročitajte više