PRAIZVEDBA KOMEDIJE "LA VACCARIA" RIJEČKE TALIJANSKE DRAME 3. LIPNJA

Praizvedba komedije Angela Beolca Ruzantea "La Vaccaria" koju će Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca prikazati 3. lipnja najavljena je danas na konferenciji za novinare u riječkom HNK kao posljednja premijera Talijanske drame u ovoj godini.

Redatelj predstave je Ginafranco de Bosio, jedan od najpoznatijih talijanskih redatelja. Uz brojne druge autore, do sada je izučavao i postavio sva Ruzanteova djela. Predsjednik je Znanstvenog komiteta Međunarodnog instituta za operu i poeziju pri UNESCO-u, a kao predavač režije radi na dva fakulteta i školi u Milanu.

Ruzanteova "La Vaccaria" praizvedena je 1533., a na sceni se ponovno našla tek 2002. kada ju je postavio Bosio. U središtu radnje je zaljubljeni mladić koji mora doći do novca kako bi mogao uživati u dražima lijepe Fiorinette, obećane onom koji ponudi više. Pomažu mu njegovi sluge koji u predstavu unose dinamiku naglašenu karakterističnim Ruzanteovim jezikom "pavano" (jezik posluge), dok ostali govore toskanskim dijalektom. U predstavi se farsa, uz pjesmu i ples, često izmjenjuje s dramom.

Predstavu su najavili intendantica Mani Gotovac, voditeljica propagande Kazališta Loredana Gašparović, glumci te redatelj Bosio.

Bosio je istaknuo da je aktualnost Ruzanteova posljednjeg napisanog djela razvidna u postavljanju žene i novca u središte zbivanja i okrutnosti materijalističkog okruženja. "U Ruzanteovu djelu žena dominira prirodnom energijom, novac je mjerilo uspjeha, a inteligencija i prijevara jedini spas za seljake", kazao je Bosio.

U predstavi uz glumce Talijanske drame nastupaju i gosti iz milanskog Piccolo Teatra. Glume: Alida Delcaro, Simone Toni, Giulio Marini, Andrea Blagojević, Francesco Vitale, Marcellina Ruocco, Mirko Soldano, Denis Brižić, Salvatore Espozito, Leonora Surian, Galiano Pahor, Rosanna Bubola, Lucio Slama i Anton Plešić.

Nakon 10 godina u predstavi Talijanske drame ponovno će, u ulozi bilježnika, nastupiti prvak Hrvatske drame riječkog HNK Galiano Pahor.

Riječko uprizorenje predstave "La Vaccaria" sudjelovat će na festivalu "Estate Teatrale Veronese" u Veroni te gostovati u Piccolo Teatru u Milanu.

(Hina) xhšu yaz

Pročitajte više