Praizvedbe u "Gavelli", "Trešnji" i "ZKM-u" u prosincu

JEDAN dramski tekst i dvije predstave za djecu jedine su praizvedbe zagrebačkih gradskih kazališta u posljednjem mjesecu ove godine.

Gradsko dramsko kazalište (GDK) "Gavella" premijerno će 2. prosinca izvesti dramu Chrisa Steelea "Još jedan posao" koji je i redateljski obradio to djelo.

To je tekst koji u starom, napuštenom stanu u neboderu u centru nekog grada "spaja" četvoricu likova: Dina Torellia, Jacoba OBriena, Johnnya "Cik-Cak" Zigaliana i Nosoroga. Sva četvorica su zajedničkog zanimanja, naime oni su kriminalci, a u spomenuti stan dovela ih je tajanstvena naredba nadređenog.

Tom predstavom "Gavella" ustvari odrađuje dogovorenu suradnju s Akademijom dramskih umjetnosti (ADU) po kojoj se na sceni "Mamut" toga kazališta postavljaju odabrani redateljski tekstovi studenata završne godine Akademije.

Chris Steel tako je mladi američki student kazališne režije koji na zagrebačkoj ADU boravi u sklopu programa razmjene studenata.

Predstavu će publici "Gavelle" približiti glumci Slavko Brankov, Filip Šovagović, Enes Vejzović i Janko Rakoš.

Dječje kazalište "Trešnja" svojim će najmlađim gledateljima 1. prosinca premijerno darivati predstavu "Bor i neboder" Borivoja Radakovića u režiji Nine Kleflin.

Predstava je to koja će dočarati blagdanske ugođaje - Božića i Nove Godine, s temom obiteljskog okupljanja, kićenja bora, pečenja kolača. No, niti prisustvo Djeda Mraza neće nedostajati, a najmlađoj publici predstava jamči mnogo smijeha i smiješnih obrata.

"Bor i neboder" za najmlađe posjetitelje odigrat će Saša Anočić, Rakan Rushaidat, Senka Bulić, Vanda Vujanić - Šušnjar i Božidar Koščak.

Na drugom dijelu grada nakon nekoliko dana, točnije 10. prosinca najmlađa publika moći će se smjestiti u veliku dvoranu "ZKM-a" i premijerno pogledati musical za djecu "Doktor Dolittle" Hugha Loftinga u režiji Borisa Kovačevića.

Bit će to kazališno uprizorenje priče o legendarnom doktoru koji razumije jezik životinja.

Musical će za klince i klinceze uz orkestar ZKM-a odigrat Zoran Čubrilo, Katarina Bistrović - Darvaš, Maro Martinović, Rajko Bundalo, Barbara Prpić, Dora Polić, Jasmin Telalović, Ozren Grabarić, Linda Begonja, Urša Raukar i Krešimir Mikić.

Pročitajte više