Pravda za "Daruvarca"

Foto: Index/Pixsell/Dino Stanin

DARKO Kovačević zvani Daruvarac dobio je kaznu od četiri godine zatvora. Prvotno je osuđen na pet godina, ali se pokajao, ustvrdio je Županijski sud u Splitu pa su mu odrezali godinu manje. "Daruvarac" smatra da je to nepošteno.

Pišljivi slomljeni nos

“Ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla, manje se dobiva za ubojstvo”, izjavio je "Daruvarac" nakon što je saznao za smanjenje presude. Darko Kovačević osuđen je, podsjećamo, na četiri godine zatvora jer je zgrabio djevojku za glavu i udarao njome u umivaonik dok se nije raspuknuo. Umivaonik. Glava je bila manje izdržljiva.

Darko Kovačević zvani Daruvarac samo je jedan od nasilnika koje vjerojatno viđate svakog dana. Njegova nesreća je što baš svatko u Hrvatskoj zna kako je premlatio djevojku. I sigurno je nije htio ubiti, na što drakonska presuda upućuje.

Krhka keramika

Da ju je stvarno namjeravao usmrtiti, udarao bi njenom glavom u nešto daleko čvršće od krhkog keramičkog umivaonika. Da je djevojku htio ubiti, udario bi njenom glavom jednako snažno kao što je kajući se pred sudom udario u vlastita prsa vapeći: “Moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh”.

Njegovo kajanje, koje smo izmislili, jače je od bilo kojeg udarca koji je dobila djevojka u Zadru. Ona je krvarila tijelom, ali njemu duša krvari zbog pišljivog slomljenog nosa. A kad pokajnička duša krvari, onda svatko od nas mora imati razumijevanja. I ne izjednačavati nekakav slomljeni nos s ubojstvom.

Možda je bio mirni građanin

Nemamo pojma što je "Daruvarac" činio i je li koga premlatio prije djevojke koja se požalila zbog slomljenog nosa. Možda je bio mirni građanin koji je staricama pomagao pri prelasku ceste, možda nikada prije ni jedan nos nije popravio po svojim estetskim kriterijima. Znamo, međutim, da se Darko Kovačević zvani Daruvarac nekoliko puta potukao, skršio auto, prijetio, odbio alkotestiranje, otkako je na sebe preuzeo nezahvalnu dužnost da djevojci preuredi osobni opis. Znate ono, nos pravilan?! Nije više.

Zadarska policija "Daruvarca" otada sve češće ima u izvještajima. Svakih nekoliko dana moraju doći po njega jer se s nekim sukobio. Ne prođe ni dva tjedna, a da neki građanin ne dobije bubotak od Darka Kovačevića. 

Je li za sve te sukobe kriv "Daruvarac"? Naravno da nije.

Nije on kriv što vam se gade sudovi

Što je on kriv ako se nekom građaninu gadi što je na slobodi nakon što je do krvi i kosti pretukao djevojku? Pa mu taj građanin ili građanka nešto prigovore. Baš ništa. Policija ga nije tražila, tužitelji se nisu pretrgli da ga optuže za išta više od slomljenog nosa, sud je vidio da se jako pokajao. I kojeg se vraga sad netko na ulici ima buniti? Ili mu dobacivati, vrijeđati ga na društvenim mrežama, ogovarati po zadarskim birtijama, pratiti po sinjskim klubovima, provocirati na parkiralištima trgovačkih centara.

Žrtva pravosuđa

Darko Kovačević zvani Daruvarac je, vjerujte mi na riječ, žrtva hrvatskog pravosuđa. Žrtva je duboko korumpiranih institucija, pokvarenih od pozornika na cesti, preko tužitelja, do sudaca koji odmjeravaju pravdu. Da su te barabe na vrijeme radile svoj posao, "Daruvarac" ne bi toliko puta završio u pritvoru. Bilo bi dovoljno jednom, da netko baci ključ iza leđa i da svi zaboravimo na "Daruvarca" – osuđenog i zatvorenog. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više