Pravno zaštićeno nalazište amfora kod otoka Paga

MINISTARSTVO kulture, Konzervatorski odjel u Rijeci, pravno je zaštitilo nalazište amfora kod otoka Paga upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na Listu preventivno zaštićenih dobara, izjavila je danas Irena Radić Rossi, viši stručni savjetnik Ministarstva kulture.

Po njezinim riječima u očekivanju fizičke zaštite nalazišta zamolili su za pomoć nadležnu policiju i lučku kapetaniju da im pomognu očuvati nalazište do provođenja odgovarajućih mjera zaštite.

Irena Radić Rossi napominje kako je u tijeku procjena mogućnosti organiziranja hitne intervencije, koju bi trebalo provesti za nekoliko tjedana.

U financiranju i provođenju akcije glavnu riječ vodi Ministarstvo kulture, uz veliku pomoć i suradnju općine Novalja, dodala je.

"Povrh svega pozivamo u pomoć ronioce da nam svojim odnosom prema kulturnoj baštini pomognu u našim nastojanjima", izjavila je.

Nalazište kod otoka Paga sa stotinjak cjelovitih ili djelomično oštećenih amfora, koje predstavljaju teret manjega trgovačkoga broda iz prvoga stoljeća prije Krista, otkrio je i prijavio Dražen Peranić, ličko-senjski dožupan.

Na nalazištu su očuvane i dvije olovne prečke antičkih sidara, kameni žrvanj, a možda se pod pijeskom nalaze i ostatci drvene brodske konstrukcije i opreme potonuloga broda, rekla je Irena Radić Rossi, koja je vodila očevid kod otoka Paga u ime Ministarstva kulture.

Amfore pripadaju tzv. tipu Lamboglia 2 i bile su namijenjene prijevozu vina. Proizvodene su u radioničkim centrima na zapadnoj jadranskoj obali.

Proizvodni centri duž istočne jadranske obale za sada nisu dokazani, ali količina nalaza upućuje na činjenicu da su vjerojatno postojali.

Fizička zaštita u obliku željeznih kaveza do danas je postavljena na pet nalazišta - na Žirju, Lastovu (2), Mljetu i pred Cavtatom.

Do sada se pokazala djelotvornom, a nadamo se da će nam u budućnosti odnos ronilaca prema arheološkim nalazištima pomoći da ih prezentiramo bez kaveza i mreža, u njihovoj punoj vrijednosti i ljepoti, rekla je Irena Radić Rossi.

Pročitajte više