Pravobraniteljica Lukač-Koritnik: Zakon o ravnopravnosti spolova još se ne primjenjuje

PRAVOBRANITELJICA za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik danas je nakon sastanka u Primorskogoranskoj županijskoj upravi rekla da se Zakon o ravnopravnosti spolova, koji je na snazi oko godinu dana, očito još ne primjenjuje jer, među ostalim, građani s tim zakonom nisu dovoljno upoznati.

Na sastanku o provođenju Zakona o ravnopravnosti spolova bili su predstavnici lokalne i regionalne uprave i samouprave, pravosuđa, sindikata i nevladinih udruga, a nakon sastanka održan je okrugli stol o istoj temi.

Cilj sastanka bio je da se svi koji Zakon trebaju primjenjivati na lokalnoj razini upoznaju s njegovim odredbama. To su prije svega državna tijela, pravne osobe s javnim ovlastima, sve pravne osobe u pretežitom vlasništvu države i lokalnih jedinica, kazala je Lukač-Koritnik te dodala da je riječ je o vrlo važnim zakonskim obvezama koje često nisu ispunjene iako su trebale biti.

Potrebno je započeti suradnju, promovirati Zakon i tijela koja prate njegovu primjenu, kazala je te dodala da Zakon zaista treba i primjenjivati kako se ne bi morale koristiti propisane represivne mjere.

Ured pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova bavi se generalnom primjenom Zakona, ali i razmatra slučajeve kada su povrijeđena pojedinačna prava osoba koje se javljaju u Ured.

Broj takvih slučajeva sve je veći, vjerojatno dijelom radi postojanja Zakona i Ureda te suradnje s državnim tijelima i ministarstvima, kazala je Lukač- Koritnik.

Na upit o kakvim se slučajevima radi navela je da je najviše uznemiravanja na poslu, obiteljskog nasilja, problema pri zapošljavanju kao što su postavljanja pitanja o trudnoći i djeci, zahtjeva za dodatnim liječničkim, primjerice ginekološkim pregledima. Neke pritužbe ne spadaju u područje pravobraniteljstva za ravnopravnost, pa se preusmjeravaju, primjerice u Državni inspektorat, kazala je Lukač-Koritnik.

Pročitajte više