Pravosudna akademija organizirala seminar o trgovanju ljudima

Seminar "Procesuiranje kaznenih djela vezanih za trgovanje ljudima" u organizaciji Pravosudne akademije Ministarstva pravosuđa održava se danas u zagrebačkom Županijskom sudu s ciljem da se se istražni suci i državni odvjetnici što bolje upoznaju s tim oblikom kriminala.

Na otvaranju seminara ravnateljica Pravosudne akademije Štefica Stažnik rekla je kako je trgovanje ljudima novi oblik kaznenog djela koji je odnedavno u Hrvatskoj sankcioniran Kaznenim zakonom. Navela je podatak kako nakon droge i pranja novca, trgovanje ljudima donosi kriminalu najveći profit, dodavši da je riječ o kaznenom djelu kojim se teško krše ljudska prava.

Predstojnik vladinog Ureda za ljudska prava Luka Mađarić rekao je da se trgovanje ljudima u Hrvatskoj sustavno prati od 2001. te je da je lani zabilježeno 19 slučajeva u kojima je 16 žena bilo žrtvama trgovanja, a među žrtvama je bilo i pet osoba s hrvatskim državljanstvom.

Procjenjuje se da je lani u svijetu bilo oko četiri milijuna žrtava trgovine ljudima, a na području jugoistočne Europe zabilježeno je oko tisuću slučajeva, dodao je.

Naglasio je da je Hrvatska krajem prošle godine donijela Nacionalni program i operativni plan za suzbijanje trgovine ljudima, istaknuvši kako je bitno educirati državne odvjetnike i suce da prepoznaju i sankcioniraju taj oblik kriminala.

Hrvatsko zakonodavstvo štiti žrtvu trgovanja ljudima, kako njezin integritet tako i njezino eventualno sudjelovanje u sudskom procesu kao svjedoka što je jako bitno, rekao je Mađarić. Ocijenio je da je Hrvatska trenutno tranzitna zemlja u trgovanju ljudima, no da će ulaskom u Europsku uniju taj problem biti sve izraženiji i da će Hrvatska postati privlačna trgovcima ljudi.

Skup je nastavljen stručnim predavanjima i radionicama.

(Hina) xaš yso

Pročitajte više