Prce se nada puštanju iz zatvora

BIVŠI ministar obrane Federacije Bosne i Hercegovine Miroslav Prce koji izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu, pokušava ishoditi prijevremeno puštanje na slobodu, no toj bi se nakani mogao usprotiviti Ured Visokog predstavnika za BiH, prenose u nedjelju sarajevski mediji.

U subotu je objavljena informacija kako je predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić nedavno odlučio smanjiti Prci izrečenu kaznu s pet na četiri godine zatvora.

Prce je pred Sudom BiH, na temelju priznanja krivnje, osuđen na petogodišnji zatvor, a na temelju optužnice koja ga je teretila za zloporabu položaja i nesavjesno poslovanje u slučaju "Hercegovačka banka".

Na isti način na pet i pol godina zatvora osuđen je bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić dok suđenje Anti Jelaviću još traje.

Prci se služenje kazne računa od siječnja 2004. godine kada je uhićen s Jelavićem i Rupčićem.

Smanjenje zatvorske kazne Prce je dobio na temelju Zakona o oprostu Federacije BiH i ovlasti koje ima predsjednik tog entiteta.

Sam Lozančić je za TV Federacije BiH (FTV) izjavio kako u tome nema ničega spornog jer je Prce pomilovan "u paketu" s još četrdesetak osoba a prije toga je proveden odgovarajući postupak u kojemu je njegov slučaj ispitan.

Zakonsku utemeljenost ovakvog postupka odmah je osporilo Ministarstvo pravde BiH. Tajnik tog ministarstva Jusuf Halilagić istaknuo je kako se osobe osuđene pred Sudom BiH ne mogu pomilovati po osnovama koje nude entitetski zakoni.

Državni zakon o oprostu na razini BiH trenutačno ne postoji jer ga je 2004. godine suspendirao Visoki predstavnik kako bi se spriječile moguće zloporabe, podsjetio je Halilagić.

I sudac Malcolm Simmons koji je izrekao presudu Prci kazao je kako je bio "iznenađen" kada mu je stigao dopis federalnog Ministarstva pravde kojim ga izvješćuju o smanjenju kazne Prci.

"Dnevni avaz" u nedjelju prenosi izjavu neimenovanog člana Prcine obitelji koji tvrdi kako je smanjenje kazne dio dogovora koji je on postigao s državnim Tužiteljstvom kada se odlučio priznati krivnju.

Prce je tada, navodno, dobio obećanje kako će biti pušten iz zatvora nakon trećine izdržane kazne za što je rok bio svibanj.

Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) istaknuo je u priopćenju kako pokušaj smanjenja kazne Prci izaziva "veliku zabrinutost s obzirom na to da utječe na vladavinu zakona".

OHR upozorava kako je Lozančić iskoristio dio zakonske regulative koji će se uskoro mijenjati te da je nadležni sudac izrazio mišljenje kako oprosta u ovom slučaju ne bi trebalo biti jer se time s entitetske razine utječe na rad državnog suda.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown ovaj bi slučaj trebao razmatrati narednog tjedna a Miroslava Prcu u rujnu očekuje novo suđenje po optužnici za uspostavu tzv. hrvatske samouprave.

Ta optužnica tereti i Jelavića te bivšeg dozapovjednika Vojske Federacije BiH generala Dragana Čurčića.

Pročitajte više