Prebrojani svi glasovi. Turska ide u drugi krug predsjedničkih izbora

Foto: EPA

U TURSKOJ će se 28. svibnja održati drugi krug predsjedničkih izbora, u koji je dugogodišnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisiljen ući sa samo tijesnom prednošću nad svojim suparnikom Kemalom Kilicdarogluom.

Niti jedan kandidat nije dobio potrebnih 50% nakon što je prebrojano 100% glasačkih kutija, prema turskom Vrhovnom izbornom vijeću. Sve glasačke kutije u zemlji su otvorene, a odaziv birača je 88.92%, rekao je predsjednik vijeća Ahmet Yener. Erdogan je osvojio nešto više od 49% glasova, a Kilicdaroglu 45%.

Ali Kilicdaroglu se sada suočava s teškom borbom za pobjedu u drugom krugu nakon što je Erdogan ostvario bolji rezultat nego što su pokazivale neke ankete. Službeni konačni rezultati izbora u Turskoj bit će objavljeni u petak, rekao je Yener.

Erdogan vlada sve autokratskije u Turskoj. No njegov imidž je poljuljan. Razlog je loša gospodarska situacija, koja vodi do razumljivog nezadovoljstva stanovništva. No oporba nije uspjela dobiti većinu u prvom krugu predsjedničkih izbora. Za 14 dana slijedi obračun između Erdogana i njegovog protukandidata Kemala Kilicdaroglua.

"Gubitnik izbora je Kilicdaroglu"

Na temelju ispitivanja javnog mnijenja provedenih prije izbora, protukandidat Kemal Kilicdaroglu trebao je jučer pobijediti Erdogana. "Ne vjerujte nijednom institutu za ispitivanje javnog mnijenja", kaže za Deutsche Welle vozač Sedat, koji nas nakon 1 iza ponoći vozi od sjedišta AKP-a do hotela. "U tim tvrtkama nitko ne govori istinu. Erdogan će vjerojatno ponovno pobijediti u drugom krugu. Kilicdaroglu je gubitnik izbora", kaže s velikim razočaranjem na licu. "Naši ljudi se boje pošteno reći za koga glasaju jer bi inače sutradan policija mogla biti na vratima", kaže on.

Naravno, sada se svi pitaju kako je moglo doći do ovakvog rezultata. Mali udio glasova nacionalistički orijentirane stranke IYI nije mogao podržati kandidata Kilicdaroglua. Nadalje, prokurdski HDP ostao je ispod 10 posto.

Razlog tome može biti i činjenica da, za razliku od prošlih izbora, ova stranka nije imala vlastitog predsjedničkog kandidata. To je onda dovelo do toga da svi njihovi simpatizeri nisu izašli na izbore, što znači da mobilizacija birača nije mogla biti provedena. Ni otvorena podrška HDP-a Kilicdarogluu nije se svidjela brojnim Kurdima.

Nacionalisti i ultranacionalisti prednjače

Izborna kampanja, koja je također vođena i preko leđa izbjeglica u Turskoj, pogodovala je nacionalističkom taboru. Bez iznimke, svi su ovu skupinu vidjeli s malim postotkom podrške glasača ili čak u promilima. No Sinan Ogan, nacionalistički predsjednički kandidat, dobio je više od pet posto. Ultranacionalistički MHP, koji je u anketama imao sedam posto, dobio je na parlamentarnim izborima više od 10 posto.

Nedvosmisleno stajalište da što je moguće više izbjeglica treba vratiti u matične zemlje naišlo je na dobar prijem kod glasača u Turskoj. Ali to nije sve. Tijekom predizborne kampanje moglo se više nego često primijetiti jedno - mogao se upravo iz tabora predsjednika Erdogana prepoznati jezik nasilja, prijetnji i napada. A ako postoji jedna stvar kojom Erdogan dobro vlada, onda je to demoniziranje njegovih političkih protivnika. Kilicdaroglu, rekao je Erdogan, dobiva naredbe od PKK. On je, pak, drugačiji: "Mi primamo naredbe samo od Alaha i svojih ljudi!", vikao je Erdogan u mikrofon s balkona središnjice svoje stranke u 2 sata ujutro nakon izbora. A na predizbornim skupovima od predsjednika se moglo čuti kako govori: "Vjeruj radije bogobojaznom čovjeku nego pijanici."

Potres i gospodarska situacija nisu igrali ulogu

Nedugo nakon razornog potresa u veljači ove godine, u kojem je samo u Turskoj život izgubilo više od 51.000 ljudi, svi su mislili da će biti kažnjen Erdogan sa svojim lošim kriznim menadžmentom u uporištima AKP-a, koja su bila u epicentru potresa. No i ovdje su stvari ispale drugačije.

AKP i Erdogan nisu zabilježili gubitke vrijedne spomena u tim područjima. Jedva dva posto. No ni ti gubici nisu išli u korist oporbenom kandidatu Kilicdarogluu - ovdje je profitirao nacionalist Sinan Ogan. Erdoganu nije naškodila čak ni katastrofalna gospodarska situacija s iznimno visokom inflacijom, još većom nezaposlenošću i masovnim odljevom mozgova među mladim apsolventima. Čini se kako mnogi vjeruju da sadašnji predsjednik može preokrenuti stvari i gospodarski vratiti Tursku na pravi put.

U narednih 14 dana oči će sada biti usmjerene prema nacionalisti Sinanu Oganu. Što se tiče njegovog razmišljanja i ideologije, vjerojatnije je da će se bivši parlamentarni zastupnik desničarskog nacionalističkog MHP-a okrenuti Erdoganovom Republikanskom savezu. Ogan sada drži sve karte u svojim rukama. S više od pet posto sada bi mogao mirno sjediti i čekati što će mu ponuditi vlast i oporbeni tabor. Jer obje koalicije znaju da se Ogan ne može zaobići, piše Deutsche Welle.

Pročitajte više