pred vladom uskoro izvješće o bivšim pif-ovima

Pred hrvatskom Vladom uskoro bi se moglo naći izvješće o privatizacijskim investicijskim fondovima, odnosno zatvorenim investicijskim fondovima u koje su se PIFovi preoblikovali, doznaje se danas iz izvora bliskih Vladi.

Jedan od razloga za pripremu takvog izvješća je i najava Dom fonda o preoblikovanju iz fonda u trgovačko društvo, odnosno holding.

Izvori bliski Vladi to procjenjuju još jednom zlouporabom. Pretvaranje bivših PIF-ova, sada ZIF-ova u trgovačka društva nije nezakonito, ali to ne znači da je i moralno, ocjenjuje visoki Vladin dužnosnik.

Problem rada PIF-ova, od kojih se većina u međuvremenu preoblikovala u zatvorene investicijske fondova već je duže vrijeme prisutan u javnosti. Naročito oštre kritike na račun bivših PIF-ova vezuju se uz potpredsjednika Vlade Slavka Linića, pa upućeni tumače da bi izvješće koje se sprema trebalo biti usmjereno tomu da se podatcima pokaže da Linićeve kritike nisu rezultat ´privatnog obračuna´ s čelnikom Dom fonda Damirom Ostojom.

Sukobi na relaciji Vlada - bivši PIF-ovi naročito su izraženi nakon što je Vlada sredinom siječnja u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o investicijskim fondovima.

Te su izmjene, s čijim se donošenjem ´zapelo´ u Saboru, predviđale ograničenje za ulaganje zatvorenih investicijskih fondova (u koje su se preoblikovali bivši PIF-ovi), te bi zbog toga fondovi morali u roku godinu dana prodati svoje većinske paketa u tvrtkama.

Na ta ograničenja Vlada se odlučila zbog ocjene da su fondovi loši većinski vlasnici tvrtki koje treba restrukturirati. Fondovima je također zamjereno da su novac izvlačili iz poduzeća u svome vlasništvu, da su u upravama tvrtki isplaćivali velike plaće uz milijune kuna godišnjih nagrada iako su tvrtke poslovale s gubitkom.

Prema podatcima kojima raspolažu u Vladi, iako su fondovi iskazivali gubitke, za naknade društvima za upravljanje fondovima kod pretvaranja u ZIF-ove isplaćen je u gotovini iznos, ukupno za pet fondova, od čak 330 milijuna kuna.

Predložena zakonska ograničenja pak uz žestoke su kritike dočekali bivši PIF-ovi, poručujući da bi to moglo imati nesagledive posljedice na razvoj domaćeg tržišta kapitala.

Kako bi se pak izbjegla takva ograničenja već je u prvim reakcijama bilo najavljeno da bi se oni mogli odlučiti na preregistraciju u holding kompanije, ili likvidaciju i podjelu imovine dioničarima.

Iako u Vladinim krugovima najave preoblikovanja u trgovačka društva drže zlouporabom, neprihvatljivim i nemoralnim, prema prvim informacijama ne namjeravaju na to reagirati, ali to će se tek vidjeti.

Od ukupno sedam PIF-ova - Dom fond, Expandia, SNF, Pleter, Sunce, Velebit i Slavonski fond, samo se još dva (Pleter i Sunce) nisu preoblikovali u zatvorene investicijske fondove. Nakon preoblikovanja u takav fond SNF se već preoblikovao u SN Holding.

Pročitajte više