Predavanje u Karlovcu- Kako smanjiti broj poginulih u prometu

MUP si je zadao cilj da broj poginulih na cestama u RH, koji je 2002. iznosio 627, a lani 701, ove godine bude manji od 560, a sljedeće godine i od 500, rekao je načelnik Odjela policije PU karlovačke Ivan Finka na današnjem predavanju u Karlovcu u povodu Svjetskog dana zdravlja, posvećenog sigurnosti u prometu. L

Pod geslom "Sigurnost na cesti nije slučajnost" PU karlovačka, Hitna medicinska pomoć Karlovac i Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca održali su dva predavanja i pokaznu vježbu složenog spašavanje ozlijeđenih nakon sudara.

Smanjenje broja smrtno stradalih u prometu moguće je postići kombinacijom preventivnih i represivnih mjera i to suzbijanjem prekoračenja dopuštene brzine i vožnje nakon upotrebe opijata, te znatnim podizanjem sigurnosti onih sudionika u prometu koji koriste zaštitna sredstva, rekao je Finka.

Na predavanju su iznesena i stajališta Svjetske zdravstvene organizacije, po kojima zdrav okoliš, u smislu smanjenja onečišćenja i buke, te zdrava prehrana i smanjenje stresa - mjerljivo pridonose višem stupnju sigurnosti u prometu. Jednako je važna i dobra regulacija s razdvojenim prometom za suprotne smjerove, zaštitne ograde, te brza i dostupna medicinska pomoć.

Voditeljica karlovačke Hitne medicinske pomoći dr. Maja Grba Bujević rekla je da su tijekom 2003. godine imali 5037 intervencija izravnog spašavanja ljudskih života, a od toga 33 posto ili 1662 slučaja odnosila su se na pružanje pomoći ranjeniku u prometu.

Po svjetskim mjerilima Hitna pomoć nakon dvadeset minuta više nije Hitna pomoć, a ako se djeluje unutar deset minuta, smrtnost ranjenika smanjuje se za čak dvadeset posto.

U Hrvatskoj Hitna pomoć ima premalo timova, rekla je dr. Grba Bujević te je izdvojila primjer karlovačke Hitne pomoći koja samo s jedinim timom u smjeni pokriva čak 160 kilometara magistralnih cesta, što uključuje autoceste i državne ceste.

Kada ekipa intervenira u Vukovoj Gorici, nikako ne može u primjerenom roku pružiti pomoć ranjenima u Budačkoj Rijeci, rekla je, uz napomenu da ni vozila nisu brza ni moderno opremljena.

(Hina)xvhor yvkn

Pročitajte više