Predizborni show program kod Hloverke

U POSEBNOM izdanju emisije HTV-ove "Otvoreno" predstavljeno je desetoro predsjedničkih kandidata koji su DIP-u predali 10,000 potpisa, a emisija je snimljena u neformalnoj atmosferi jednog zagrebačkog restorana.

No, u emisiji urednice i voditeljice Hloverke Novak-Srzić nisu se pojavili aktualni predsjednik Stjepan Mesić i HDZ-ova kandidatkinja Jadranka Kosor, kao ni Đurđa Adlešić, koja se ispričala za nedolazak. Kako je nemoguće u jednom tekstu prepričati sadržaj cijele emisije, prenosimo vam nekoliko najzanimljivijih detalja.

Svaki kandidat dobio je sedam minuta za predstavljanje u razgovoru s Hloverkom, a ostatak vremena proveli su za stolom. Velika većina predsjedničkih kandidata negativno se izrazila o izostanku Stjepana Mesića i Jadranke Kosor, koji su, tvrde oni, na taj način ponizili svoje protukandidate i hrvatsku javnost.

Tomislav Petrak, kandidat Hrvatske pučke stranke, čiji je predsjednik Tomislav Merčep, tako je u svom izlaganju kazao kako će uvesti predsjednički sustav pobijedi li na izborima, jer "Hrvatskoj treba jaka vojska i policija, budući da ima neprijatelja koji nas žele osvojiti". Optužio je medije za svjesno zanemarivanje svih kandidata osim Stjepana Mesića i Jadranke Kosor, a na novinarsku konstataciju kako bi razlog tomu mogla biti činjenica da Merčepova stranka nema nijednog zastupnika u Saboru, Petrak je odgovorio: "Da je tu predsjednik stranke, on bi vam rekao zašto nismo u parlamentu".

Gotovo svi kandidati požalili su se na nepravedan medijski tretman, pri čemu se naročito isticao Slaven Letica, koji je HTV-u zamjerio što ga ne tituliraju doktorskom titulom, a novinaru Zuberu, autoru uvodnog priloga emisije, zamjerio je diplomu Hrvatskih studija te mu preporučio "čitanje dvadesetak knjiga". Hrvatsku je televiziju Letica u više navrata prozvao "tamnicom hrvatskog duha".

Zanimljiv je bio i mladi kandidat Miroslav Rajh, koji je kazao kako će se, bude li izabran, založiti za izgradnju studentskih domova u Novom  Zagrebu, u kojima bi se studentima "omogućili Interneti".

Neovisni kandidat Boris Mikšić je, nakon što je Hloverka Novak-Srzić u nekoliko navrata pokazala svoje divljenje njegovom bogatstvu, svoju kandidaturu opisao kao "lijepo iskustvo koje se ne može platiti novcem".

Najoštriju retoriku upotrijebili su Ivić Pašalić, Ljubo Ćesić-Rojs i Anto Kovačević, koji su ustvrdili kako će, budu li izabrani, raspisati referendum o suradnji s Haškim sudom. Rojs je pročitao i deset političkih načela "predsjednika svih Hrvata doktora Franje Tuđmana", koje je usporedio s deset božjih pravila.

Miroslav Ćiro Blažević jedini se otvoreno izrazio o Stjepanu Mesiću i Jadranki Kosor kao "izrazitim favoritima", ali je odmah kako se on voli boriti s favoritima. Ćiro je istaknuo kako je "nedemokratski i amoralno" da Mesić i Kosor svoje kampanje financiraju novcem poreznih obveznika, dok on svoju kampanju financira iz vlastitog džepa.

Na kraju su svi kandidati zagrljeni zapjevali pjesmu "Nije u šoldima sve", pri čemu nije ostalo jasno je li ta pjesma odabrana zbog simboličnog naslova ili glazbenih afiniteta kandidata. Bilo kako bilo, Hloverkina emisija pokazala je da će predsjednička kampanja biti sve samo ne dosadna.

N.B.

Pročitajte više