Kolinda ide u Sarajevo, kako u njenom uredu komentiraju prosvjed koji ju čeka?

Foto: FaH

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar Kitarović večeras će doputovati u Sarajevo, sutra počinje njezin dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Njezin posjet turskom predsjedniku Erdoganu i zauzimanje za BiH Hrvate nije odjeknulo dobro među Bošnjacima, čak je jedna udruga najavila prosvjed tijekom njenog službenog posjeta, pa danas iz Ureda predsjednice stižu neslužbena tumačenja kako predsjednica s Erdoganom uopće nije razgovarala o detaljima izbornog zakona te da je to unutarnja stvar te zemlje. Ured, kaže isti izvor, nikada nije dobio nacrt izbornog zakona.

"Ne želi se miješati u izradu izbornog zakona"


"Predsjednica se ne želi miješati u konkretnu izradu izbornog zakona, samo poziva na dogovor. Zakon moraju dogovoriti legitimni predstavnici BiH vlasti. Predsjednica potiče interes za postizanje dogovora i uspjeh za sva tri naroda, smatraju kako Hrvati ne smiju postati manjina", objasnio je izvor iz Ureda predsjednice. Za najavljeni prosvjed kaže kako je to dio demokracije i nada se da se neće okupiti veći broj ljudi. "Radi se o manjoj i marginalnoj skupini", pokušao nas je uvjeriti.

Osim Sarajeva, Kolinda Grabar Kitarović posjetit će srednju Bosnu (Vitez, Žepče), Tuzlu i Bosansku Posavinu (Derventu, Orašje). Sastat će se s Predsjedništvom BiH, Vijećem ministara, nadbiskupom Puljićem, visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom kao i udruženjem Majke Srebrenice. Posjetit će četiri franjevačka samostana i jedan kulturni centar koji vode salezijanci.

Pročitajte više