predsjednica saborskog odbora za rad čestitala međunarodni dan unicef-a

Predsjednica saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Snježana Biga Friganović uputila je danas čestitku u povodu 11. prosinca, Međunarodnog dana UNICEFa, istaknuvši kao prioritet hrvatskog društva borbu protiv zlostavljanja, zanemarivanja i svakog oblika diskriminacije djece.

Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo inicirao je radi potpunije zaštite djece pripremu zakonskih pretpostavki za uvođenje institucije pravobranitelja za djecu.

Ombdusman ili pravobranitelj predstavlja važan instrument zaštite i promicanja ljudskih prava te značajno postignuće civiliziranog društva, ističe u priopćenju Biga Friganović.

Ove je godine održana druga zajednička sjednica djece i zastupnika Hrvatskoga sabora na kojoj su djeca izravno upućivala svoje poruke i javno iznosila mišljenje o svojem položaju i potrebama.

Predsjednica Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo ističe da takvi susreti trebaju postati tradicionalni, sa željom da promicanje prava djeteta postane cilj svih odraslih.

UNICEF je osnovala Glavna skupština UN-a 11. prosinca 1946. s ciljem zaštite dobrobiti, prava i interesa djece. Kao opći izraz želje za dobrobiti djece, Opća skupština UN-a usvojila je 1959. Povelju o pravima djeteta.

Pročitajte više