Kolinda, ako želite svoju djecu slati u vojsku - šaljite ih. Tuđu djecu ostavite na miru

Foto: Dino Stanin/Pixsell

ČINI se da Kolinda ne odustaje od - sada je već sasvim jasno - njene osobne fetišističke zamisli o skraćenom vojnom roku.  U posjeti zimskom kampu Kadetske bojne u vojarni "Josip Jović" u Udbini rekla je: "Odbacujem sve kritike onih koji tvrde da to nije dovoljno. Iz vlastitog iskustva tvrdim da je dovoljno za temeljne elemente; od prve pomoći, međunarodnih konvencija, do temeljnih znanja o tretiranju civila, kemijsko-biološko-radiološke zaštite do manevara izvlačenja iz zadimljenog kontejnera, kojim se simulira pad aviona. Definitivno možete puno naučiti.“

Da budemo kratki i jasni – predsjednice odjebite! Odjebite i vi i oni koji bi tuđu djecu odgajali i vježbali za neke vaše izmišljene ratove. Doslovno – odjebite s takvim idejama. Ako vam se vaša djeca šalju u vojsku – šaljite ih. Ne petljajte u to tuđu djecu!

Onima koji su se odlučili na ulogu hrvatskog vojnika kao profesiju – svaka čast, to je časna i teška uloga, ali to je uloga profesionalca, nekoga tko će se godinama vježbati kako bi svoje zadaće obavljao profesionalno, kvalitetno i naravno časno, kako je to radio i kako radi hrvatskoj vojnik. Ova priča se nikako ne tiče toga – za te cure i dečke, naše profesionalce, osigurajmo sve najbolje!

Ali petljati s time nekakve skraćene kampove – za opću populaciju, znači nemati pojma i znači samo onu jeftinu indoktrinaciju i militarizaciju zemlje kakvu još srećemo u zemljama tipa Kube i Sjeverne Koreje.

Ako je u pitanju obuka za civilnu zaštitu – pa to možemo rješavati kroz redovne škole. Kakva vojska? Da se boriti može naučiti u tri tjedna, onda države u neposrednoj ratnoj opasnosti tipa Izraela ne bi imale vojni rok od par godina. Pa mi nemamo dovoljno pancirki za redovni sastav policije, a kamoli desetke tisuća pancirki za te „skraćene vojnike“. Nije valjda nekome palo na pamet da bi danas slao na liniju vojnike bez pancirke?

Kolinda, svoju djecu učite da se ustaju u pet ujutro

Kaže Kolinda: „Najbitnije je sazrijevanje, koje je drukčije od rada u tipičnim školama kakve su u Hrvatskoj. Osim što nam treba reforma obrazovanja, trebaju nam i ti tjedni.“

Tko si ti Kolinda da odlučuješ o sazrijevanju tuđe djece? Imaš svoju djecu, mi drugi imamo svoju – i moja vizija sazrijevanja je da mi dijete ide na ljetnu školu astronomije, pa ljetnu školu radioamaterizma, pa i na logorovanje s izviđačima (skautima), onim redoslijedom kako mu paše i kako ja kao roditelj smatram da je dobro. Ako Kolinda ima neke svoje ideje – ima i svoju djecu da ih primjenjuje na njima, nemam ja ništa protiv i da ih šalje u one američke vojne logore za adolescente. No, odgoj djece Kolinda prepusti svakom roditelju. Nije tvoj problem.

Dodala je Kolinda kako će ovo mladim ljudima pomoći "da spoznaju dosta toga o sebi, o disciplini, znat će što je buđenje u 5 ujutro i lijeganje u 22 navečer, a pritom da se malo i zabave, jer je dio obuke su i te spačke koje priredite".

Ovako Kolinda, ako smatrate da je buđenje u pet dobro, očekujemo vidjeti već sutra prvog gospodina Jakova kako u trenirci trčkara oko zgrade u 05:15. Što se mene tiče – odjebite s idejom da mi buduće generacije učite kada se ustaje i kada se liježe. Neki ustaju ranije, neki ustaju kasnije, u današnje doba kreativnih poslova to je potpuno nepotrebno – netko je produktivan ujutro, netko u sred dana, a ima onih koji od ponoći do tri ujutro riješe problem koji petorica ne riješe za svog radnog vremena.

Dakle, nije vaš posao određivati kada će moje dijete na spavanje ni kada će ustajati – to je moja stvar i stvar mog djeteta.

Budimo jasni -  ovo je stvar osobnog fetiša na uniforme

Učenje civilne zaštite – da, svakako, u školi. Učenje snalaženja u prirodi – ja prvi za, idemo ojačati skautski pokret! Druženje? Sorry, kome vojska treba za druženje ima falingu u glavi. Obrana države – tko želi u profesionalne vojnike, ja prvi da uzmemo suvišnoj lokalnoj samoupravi i damo našoj vojsci najbolju obuku i profesionalnu opremu! Uzmimo i javnoj upravi i kupimo te lovačke avione!

Ali ovo što Kolinda izvodite, to vam se zove – fetišizam. Sve samo da bude više uniformi. Ne, nećete uvoditi obvezni vojni rok u 21. stoljeću, posebno ne onaj koji ne služi ničemu osim naslikavanju. Ako je stvarno frka za državu, idemo uvesti služenje od dvije godine prebaciti par desetaka milijardi na vojsku i stvoriti profesionalce. Ako nije – ne petljate se u odgoj tuđe djece.

Što će moje dijete spoznavati i kako se razvijati – ja odlučujem. U kom smjeru će se razvijati kao osoba, da li će biti radišan ili lijen – stvar je opet obitelji, vojska ga na to neće naučiti jer nije nikoga.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više