Predsjednici HKDU-a i HČSP-a vjeruju u dobar izborni rezultat

PREDSJEDNICI Hrvatske kršćanskodemokratske unije (HKDU) Anto Kovačević i Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Luka Podrug izrazili su uvjerenost da će te dvije stranke koje su ušle u predizbornu koaliciju dobro proći na izborima i to osobito u 9. i 10. izbornoj jedinici.

Na današnjoj konferenciji za novinare Kovačević i Podrug pozvali su sve, kako su rekli,"državotvorne stranke da prevladaju vlastite taštine i zajedno s njima iziđu na predstojeće izbore".

Po riječima predsjednika HKDU-a, "Hrvatsku koja ionako gori u požarima, žele zapaliti dva poznata piromana Zmago Jelinčič i Milan Đukić, koji se nadopunjuju u blaćenju Hrvatske i Domovinskoga rata".

Za Milana Đukića, smatra Kovačević, Bljesak i Oluja najveća su sramota za Hrvatsku . Što se pak tiče hrvatsko-slovenskih odnosa, Kovačević je istaknuo da HKDU i HČSP traže hitnu raspravu u Saboru o sveukupnim odnosima Hrvatske i Slovenije.

"Slovenci nas varaju i ponašaju se kao podalpski Srbi, varaju nas na Piranskome zaljevu, Ljubljanskoj banci, još drže vojsku na Svetoj Geri, oteli su nam struju koju nisu još platili...". Zato, istaknuo je Kovačević, traži od Vlade da odmah uputi notu slovenskoj Vladi i da se ogradi od izjava Zmage Jelinčiča jer ga, u suprotnome,, smatra glasnogovornikom slovenske politike.

A u zadnjih 150 godina političke povijesti Slovenci su, rekao je Kovačević, "uvijek igrali na srpsku kartu i baš zato su u Beogradu organizirali sastanak o podjeli hrvatskoga mora, dok službeni Zagreb na sve to šuti".

Predsjednik HKDU-a ocijenio je da je, "sadašnja hrvatska vlast pala na nacionalnom i socijalnom ispitu i sav svoj uspjeh podredila povratku Srba u Hrvatsku i poslušnosti međunarodnoj zajednici".

Luka Podrug ustvrdio je pak da su "tajkuni iz Tuđmanovoga doba ostali duboko ukorijenjeni i u sustav nakon 2000.".

Predsjednik HČSP-a postavio je pitanje o tomu postoji li razlika između, primjerice, Jure Radića i Radimira Čačića, odgovorajući da moguća razlika postoji samo u tomu što, kako je rekao, "Radić vjeruje u Boga, a Čačić vjerojatno ne".

U svemu ostalomu, a osobito kad su u pitanju cestovni lobiji, kazao je, "Radić i Čačić su apsolutno isti i savršeno surađuju".

Osim toga, Podrug smatra kako "hrvatskoj vlasti trebaju i Đukić i Jelinčič jer šalju određene poruke", pa su zato oni za čelnika HČSP-a i "glasnogovornici hrvatske vlasti".

Pročitajte više