Predsjednici Latinske Amerike protiv gladi

NOVI argentinski predsjednik Nestor Kirchner primio je u ponedjeljak, prvoga dana na čelu države, svoje latinoameričke kolege koji su istaknuli potrebu borbe protiv gladi i siromaštva u regiji.

Kirchner je razgovarao s kolumbijskim predsjednikom Alvarom Uribeom, kubanskim Fidelom Castrom i ekvadorskim predsjednikom Luciom Gutierrezom. Primio je i urugvajskog i peruanskog kolegu Jorgea Battlea i Alejandra Toleda te venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza.

Narkoterorizam, veliki dugovi i potreba bolje regionalne integracije neke su od tema tih razgovora, kazali su predsjednici.

Venezuelanski predsjednik Chavez istaknuo je da je siromaštvo u Latinskoj Americi posljedica, između ostalog, i nepostojanja jedinstva u njegovu suzbijanju.

Predložio je da si Latinska Amerika odredi za cilj potpuno iskorijenjivanje siromaštva do 2024. godine.

Novi argentinski predsjednik u nedjelju je u svojem inauguracijskom govoru naglasio da se povrat vanjskog duga ne može provoditi uz cijenu gladi.

U Argentini, trećem gospodarstvu Latinske Amerike nakon Brazila i Meksika, više od 20 milijuna od ukupno 36 milijuna stanovnika živi u siromaštvu.

Pročitajte više