Predsjednički izbori na Islandu: Povlači se predsjednik koji je na dužnosti bio 20 godina

Foto: Hina

BIRALIŠTA su otvorena na Islandu za predsjedničke izbore na kojima  se natječe rekordnih devet kandidata, a favorit je neovisni kandidat, povjesničar Gudni Thorlacius Johannesson.

Nekih 240.000 Islanđana s pravom glasa treba odabrati nasljednika 73-godišnjem Olafuru Ragnaru Grimssonu koji se povlači nakon pet uzastopnih mandata, ukupno 20 godina na dužnosti.

Iako je predsjednička uloga na Islandu uglavnom ceremonijalne prirode, predsjednik utječe na formiranje vlade, a predsjednički izbori trebali bi biti prva faza obnove povjerenja u politički establišment uzdrman objavom Panamskih dokumenata.

Island je postao svjetska vijest u travnju kada je premijer Sigmundur Gunnlaugsson pod pritiskom masovnih uličnih prosvjeda podnio ostavku pošto je u Panamskim dokumentima otkriveno da su on i njegova supruga imali off-shore račune.

Najveći favorit je 47-godišnji povjesničar Gudni Johannesson, koji se natječe kao neovisni kandidat. Islanđani ga uglavnom poznaju kao komentatora političkih zbivanja. Po posljednjim anketama, Johannesson dobiva oko 50 posto glasova, odnosno golemih 35 posto više od najbližeg protukandidata Davida Oddssona (68), bivšeg premijera konzervativne vlade (1991.-2004.) i guvernera središnje banke (2005.-2009.)

Oddssonu nikako ne ide na ruku što ga se neizbježno poistovjećuje s financijskom propašću velikih banaka i financijskoj krizi 2008. godine.

Profesor Johannesson obećava modernizaciju političkog života, tvrdi da će osigurati da vlada bolje razumije želje birača i predlaže uvođenje narodnih referenduma poput onih u Švicarskoj.

Oddson, unatoč agresivnoj kampanji, ne uspijeva smanjiti razliku pred izbornim favoritom.

Birališta se zatvaraju u 10 sati po mjesnom vremenu, što je ponoć po srednjoeuropskom, a rezultati će biti objavljeni u nedjelju.

Pročitajte više