Predsjednik ECB-a: Investitori se moraju prestati baviti morbidnim spekulacijama, euro će preživjeti

PREDSJEDNIK Europske centralne banke Mario Draghi kazao je kako "nema sumnje u sposobnost eura da preživi trenutnu krizu".

Draghi je pred ekonomskim i financijskim odborom Europskog parlamenta kazao kako vjeruje u snagu eura i njegovu neuništivost, uz naglasak kako takav stav moraju preuzeti i ostali kako bi se vratilo povjerenje na tržište. "Mnogi ljudi, poglavito oni izvan eurozone, troše puno vremena na morbidne špekulacije, pitajući se što ako", kazao je Draghi.

Predsjednik ECB je na taj način pokušao ublažiti "strku" koju je dan ranije sam izazvao, kada je u intervjuu za Financial Times govorio o posljedicama raspada eurozone. Tad je kazao kako bi posrnule članice eurozone u slučaju napuštanja eura bile suočene s još većim ekonomskim problemima.

"Zemlje koje bi napustile euro i devalvirale vlastitu valutu izazvale bi veliku inflaciju, ali pritom ne bi umakle strukturalnim reformama koje svejedno treba provesti, ali bi to onda radile u slabijoj poziciji", kazao je Draghi. Smatra kako bi to imalo negativan utjecaj i na zemlje koje ostanu u eurozoni, er bi se onda promijenili zakoni EU, a "nitko ne zna kako bi se takva situacija završila".

Draghi još uvijek odbija mogućnost intervencije ECB-a koja bi prekoračila njene ovlasti, odnosno mogućnost štampanja dodatne količine novca kako bi ublažile probleme likvidnosti na tržištu na način na koji to znaju raditi FED i Bank of England.

Pročitajte više