Predsjednik EPS-a Martens podržao kandidaturu Kosor

PREDSJEDNIK Europske pučke stranke (EPS), udruge koja okuplja više od 60 europskih stranaka, Wilfried Martens izrazio je danas potporu HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Jadranki Kosor poželjevši joj puno uspjeha na izborima za predsjednika Republike.

Predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader, na konferenciji za novinare, također je pozvao birače da daju povjerenje Jadranki Kosor ističući među njezinim kvalitetama vraćanje vjere u politiku i ljude, te da će s punim angažmanom voditi skrb o najpotrebitijima, ali i o svim hrvatskim građanima.

Upitan za komentar GONG-ovih navoda o izbornim nepravilnostima, Sanader je odgovorio da je za njega jedino vjerodostojno mišljenje Državnog izbornog povjerenstva.

Sanader je podsjetio da je Martens bio belgijski premijer do 1992., a, već 14 godina je na čelu EPS-a. Svih tih godina podržavao je Hrvatsku i HDZ i bio je jedan od ključnih faktora u međunarodnom priznanju RH, stjecanju kandidature za EU i postizanju datuma početka pregovora za punopravno članstvo bez verifikacije suradnje s Haagom, naglasio je.

W. Martens izrazio je zadovoljstvo što se zamjenica predsjednika najjače političke stranke i potpredsjednica Vlade kao žena kandidirala na predsjedničkim izborima i ušla u drugi izborni krug te izrazio uvjerenje da će pridonijeti daljnjoj demokratizaciji i emancipaciji zemlje.

To je velik izazov, no imate naše povjerenje, rekao je Martens. Dodao je da je inicijativom od 16. prosinca prošle godine odlučeno da EU s Hrvatskom početkom ove godine započne bezuvjetni pristupni pregovori, jer je u njoj prepoznala pouzdanog partnera.

Podsjetio je da od 25 premijera Europskom vijeću njih 12 iz EPS-a, devet od 25 članova Europske komisije uključujući i njezina predsjednika Jose Manuela Barossa, te da EPS ima 268 zastupnika i najjača je politička opcija u Europskom parlamentu .

Kosor je zahvalila na izraženoj potpori i svemu što je učinio da da Hrvatska dobije status kandidata i početak pregovora s EU o punopravnom članstvu. Ustvrdila je da će kao hrvatska predsjednica dostojno predstavljati zemlju u inozemstvu i pokazati da pripada europskom civilizacijskom krugu.

"Potreban nam je energičan predsjednik koji će znati zaštititi hrvatske nacionalne interese", kazala je Kosor pozvavši birače da izađu na izbore i razmisle koja osoba može dostojanstveno predstavljati Hrvatsku.

U Glavnom tajništvu HDZ-a pojavilo se nekoliko kopija transkripata svjedočenja aktualnog predsjednika države i predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića a na strani tužiteljstva pred Haaškim sudom od 16. do 19. ožujka 1998.

Na novinarski upit kako su transkripti dospjeli u u prostorije HDZ-a, glasnogovornik stranke Ratko Maček rekao je da ne zna tko je transkripte dostavio u stranku i da to prvi puta vidi u takvom obliku, no da je transkript svakako zanimljiv.

Pročitajte više