Predsjednik Filipina o Putinu: Ja ubijam kriminalce, a ne djecu

Foto: EPA

RODRIGO Duterte, predsjednik Filipina na odlasku, oštro je kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ubojstava nevinih civila u Ukrajini. Duterte je rekao da su i njega i Putina označili kao ubojice pa dodao: "Ja ubijam kriminalce, a ne djecu i starce."

To je prvi put da je Duterte, koji je ranije otvoreno zvao Putina "idolom" i prijateljem, kritizirao ruskog predsjednika zbog invazije na Ukrajinu. Duterte je pritom ustvrdio da je zbog rata koji traje već tri mjeseca došlo do naglog porasta cijene nafte, što je negativno utjecalo na mnoge zemlje, uključujući Filipine.

"Ovo nije specijalna vojna operacija, nego totalni rat protiv suverene zemlje"

Iako je Duterte prilikom sinoćnjeg obraćanja rekao da ne osuđuje ruskog predsjednika, istaknuo je kako se ne slaže s izrazom "specijalna vojna operacija" (kako Kremlj naziva invaziju na Ukrajinu), kazavši kako se radi o "totalnom ratu protiv jedne suverene zemlje".

"Mnogi kažu da smo i Putin i ja ubojice. Ja sam vama, Filipincima, davno rekao da stvarno ubijam. Ali ja ubijam kriminalce, a ne djecu i starce", rekao je Duterte na sastanku s ključnim vladinim dužnosnicima, koji je emitiran na televiziji, pa dodao: "Mi smo dva različita svijeta."

Pročitajte više