predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks na čelu počasnog Odbor za ispraćaj Ivana Lackovića Croate

U povodu smrti istaknutoga hrvatskog naivnoga umjetnika i zastupnika u negdašnjem Županijskom domu Hrvatskoga sabora Ivana Lackovića Croate osnovan je Počasni odbor s predsjednikom Hrvatskoga sabora Vladimirom Šeksom na čelu.

U Počasnom su odboru predsjednik Vlade Ivo Sanader, ministar kulture Božo Biškupić, predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš, ravnatelj Hrvatskoga muzeja naivne umjetnosti Vladimir Crnković, predsjednik Hrvatskoga društva naivnih umjetnika Drago Trumbetaš, teolog Ivan Golub, akademik Tonko Maroević i načelnik kalinovečke općine Darko Sobota.

U povodu smrti Ivana Lackovića Croate 1. i 2. rujna od 9 do 16 sati bit će u Hrvatskom saboru i u Hrvatskom narodnom kazalištu otvorene knjige žalosti.

Komemoracija jednom od najboljih svjetskih slikara naive održat će se 1. rujna u 13 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a pogreb 2. rujna u 13,15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Ivan Lacković Croata (Batinska, 1932.) jedan od najvećih hrvatskih umjetnika, koji je hrvatsku naivu upisao u svjetske likovne antologije, čija se djela nalaze u najuglednijim muzejima, nenadano je umro 29. kolovoza u Zagrebu.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više