Predsjednik Mesić na kongresu arhitekata u Zadru

Predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas na Prvom kongresu hrvatskih arhitekata koji je danas počeo u Zadru kako je logično da se taj skup održava u tom gradu s obzirom na slojevitost njegovih kultura i arhitektura.

"Na žalost, i na ovom području se dogodila agresija na prostor", naglasio je i dodao da arhitekti moraju spašavati prostor, ali i svoju struku.

Brojne građevine uz obalu kvare kvalitetu života, ali vjerujem da se neke stvari mogu popraviti, a neke, na žalost, ne, poput stanja na Viru, ustvrdio je. Danas je Hrvatska pravna država, a vaša struka mora pomoći da se u arhitekturi vratimo svojim izvorima, izjavio je Mesić na skupu o zaštiti obalnog prostora, koji je okupio više stotina arhitekata iz cijele Hrvatske.

Pozdravivši sudionike kongresa, ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić je navela kako je prošlo vrijeme uništavanja u prostoru, za što je odgovorna i struka arhitekata, istaknula je. Vrijeme je da uz takva upozorenja više ne činimo takve pogrješke, a Vlada je odlučna u nakani da zaštiti prostor, rekla je ministrica. Dodala je da puno očekuje i od skupa, ali i od struke arhitekata, uz ostalo od Hrvatske komore arhitekata očekuje da se počne baviti kvalitetnim projektiranjem i oduzimati licencije onima koji ih ne zaslužuju.

Na današnjoj svečanosti predsjednik Mesić je uručio arhitektu Andriji Čičin-Šajnu nagradu za životno djelo "Viktor Kovačić", priznanje Udruženja arhitekata Hrvatske za prinos razvoju hrvatske arhitekture.

Za posjeta Zadarskoj županiji Mesić je jutros u Ninu razgovarao s gradskim čelnicima o razvojnim mogućnostima tog područja, kazavši da je budućnost Nina sjajna te da će se založiti da se nepotrebni vojni objekti i tereni prepuste gradu.

Nakon toga u Zadru je razgovarao s članovima Uprave zadarskog Sveučilišta te u svečanoj dvorani pred brojnim studentima govorio na tribini "Hrvatska utemeljena na znanju". Uz ostalo je rekao da će samo društvo s obrazovanjem brže prihvatiti i prilagoditi se promjenama i izazovima budućnosti, a gdje se znanje zanemaruje, prijeti opasnost od zaostajanja.

Nazočni u dvorani su pitali predsjednika da objasni euroskepticizam koji prevladava naročito u mlađih. Mesić je odgovorio da je potrebno objasniti ljudima što znači Europska unija. Naveo je da će u udruženoj Europi rat biti isključen kao političko sredstvo rješavanja nesporazuma, te da se ne treba plašiti Europe, nego štititi svoje interese i izvući iz EU-a sve koristi.

Na tvrdnju jednog od studenata kako nije istina da je u Europskoj uniji isključen rat kao sredstvo rješavanja nesporazuma što se, po studentovim riječima, pokazalo i u slučaju rata u Iraku gdje su neke članice EU-a intervenirale sa SAD-om, Mesić je odgovorio kako "EU isključuje rat u budućnosti, kad bude posve udružena i kad bude imala mehanizme kontrole stanja".

(Hina) ximar ydd

Pročitajte više