Predsjednik Mesić o prijedlogu Europske komisije

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić rekao je večeras da je s premijerom Ivom Sanaderom razgovarao o prijedlogu Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe te da su se usuglasili o tom kao i o pitanju ulaska Hrvatske u NATO.

Prema prijedlogu EK, u regionalnoj zoni slobodne trgovine bile bi zemlje tzv. zapadnog Balkana, odnosno zemlje obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja - Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora, te Makedonija i Albanija.

U izjavi za Hinu prije početka predstave "Životinje u magli" kazališta Teatro Metastasio Stabile della Toscana u Zagrebačkom kazalištu mladih Predsjednik je ocijenio da taj prijedlog "u suštini omogućuje jači prodor hrvatskih proizvoda na tržište susjednih zemalja, jer smo mi tehnološki razvijeniji od tih zemalja".

Međutim, dodao je, čim se spomene "jedan multilateralni sporazum kakav je ovaj, odmah se sumnja da se stvara nova Jugoslavija". Iako, kazao je predsjednik Mesić, "kada bi netko htio stvarati novu Jugoslaviju na ovim prostorima, proglasili bi ga ludim".

"Dva pokušaja stvaranja Jugoslavije završila su u krvi, pa i kad bi netko htio sada stvarati novu Jugoslaviju, to ni svijet ne bi dozvolio", ustvrdio je predsjednik Mesić, zapitavši se "zašto bi se sad išlo u treći eksperiment".

Ali, istaknuo je, razumljivo je da moramo poslovati i stvarati dobrosusjedske odnose ako želimo ući u Europu. "Mi zbog toga moramo imati dobre susjedske odnose, a najbolji su onda ako s njima poslujemo", rekao je Predsjednik, ocijenivši da je važno sa svakom od zemalja predloženih prijedlogom EK sklopiti bilateralne sporazume.

"Ako se ide u multilateralu, to je malo teže i zato je važno da mi sa svakom od ovih zemalja sklopimo bilateralne sporazume koji će sadržajno biti isti, a neće nikoga bosti u oči", izjavio je večeras predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Pročitajte više