Predsjednik Mesić posjetio Krapinsko-zagorsku županiju

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić posjetio je danas Krapinsko zagorsku županiju i nazočio svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Predsjednik je obišao gradilište nove županijske bolnice u Bračku pored Zaboka, novu zgradu srednje škole u Pregradi, a nedaleko Pregrade u pogon je pustio novo postrojenje za drobljenje kamena u kamenolomu "Niskogradnje". Pogon je vrijedan oko pet milijuna kuna.

Krapinsko zagorska županija već više godina spada među županije s vidljivim znacima razvitka, a Hrvatsko zagorje predstavlja zonu sve razvijenijeg gospodarstva, rekao je predsjednik Mesić na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Dodao je da gospodarske mjere još uvijek nisu dovoljno stimulativne za proizvodnju i za izvoznike, da još uvijek nedovoljno stimuliraju otvaranje slobodnih zona, privlačenje inozemnog kapitala i razvitak domaće prirede poput prerade drveta i drugih djelatnosti.

Govoreći novinarima o svom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji Mesić je rekao da je županija dugo čekala na izgradnju nove bolnice jer stara radi u neodgovarajućim uvjetima. Nova će bolnica u potpunosti pokriti potrebe županije, već ima afirmirane kadrove, a u njoj će se liječiti i pacijenti iz drugih dijelova zemlje, istaknuo je Mesić dodavši "da mu je drago što se radovi na gradilištu odvijaju sjajno".

Odgovarajući na novinarski upit o natpisima da "Walterbau", koncesionar za gradnju autoceste Zagreb - Macelj nije u stanju sagraditi cestu i ispuniti uvjete ugora, Mesić je odgovorio da ne zna kakva je situacija i dokle su pregovori došli. Znam da se ta cesta mora napraviti. Ako netko ne može ispuniti ugovorne obaveze, može netko drugi, rekao je Mesić.

Na upit što bi Vlada trebala učiniti za gospodarski prosperitet županije, Mesić je odgovorio - isto što i za cijelu Hrvatsku. Treba promijeniti smjer privrede od uvozne prema izvoznoj. Drugim riječima trebamo više proizvoditi da bismo izvozili, a to se može kroz zakonsku regulativu. Kao primjer naveo je da se izvozi drvna građa, i da u okolici Milana primjerice, ima oko 500 tvornica koje obrađuju tu drvnu građu.

Također je rekao da se i poreznim olakšicama treba okrenuti proizvodnji koja će otvoriti nova radna mjesta.

(Hina) xaš ysšh

Pročitajte više