Predsjednik Mesić primio sudionike natjecanja u pisanju eseja na temu ljudskih prava

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić primio je danas sudionike natjecanja u pisanju eseja na temu nenasilje, pomirenje i poštivanje ljudskih prava, koje je organizirao Ured za vezu UN-a u Hrvatskoj.

Obraćajući se sudionicima i pobjednicima natjecanja kojima je osobno predao nagrade, Predsjednik je uz ostalo naglasio kako Hrvatska danas živi u miru, ali da su ratne rane i ožiljci još bolni, te da upravo stoga trebamo pomirenje, navodi se u priopćenju iz Predsjednikova ureda.

Predsjednik je, dodaje se, rekao kako govori o pomirenju, a ne zaboravu, ističući da ima stvari koje se ne mogu i ne smiju zaboraviti, zato da se nikada ne bi ponovile.

Obraćajući se sudionicima natjecanja, učenicima gimnazija iz Vukovara i Belog Manastira rekao je - mene ne zanima tko je od vas koje nacionalnosti. Ne zanima me ni koje ste vjere. Nitko nije ni dobar ni loš samo zato što se rodio kao pripadnik ove ili one nacionalnosti, što mu je koža ove ili one boje, ili što moli u ovoj ili onoj crkvi. Ljudi se rađaju jednaki, nemojte to nikada zaboraviti, poručio im je.

Upozoravajući mlade da pripadaju generaciji koja će formirati sutrašnjicu Hrvatske u vrijeme kada će biti u ujedinjenoj Europi, pozvao ih je da vole ono što je njihovo i njihovih roditelja, ali da ne mrze ništa samo zato što nije njihovo i što nije jednako njihovome.

Na ceremoniji dodjele nagrada govorili su i šef Ureda za vezu UN-a Kishore Mandyan, stalni predstavnik Programa UN za razvoj u RH Cornelius Klein i zamjenik šefa Misije UNHCR u Hrvatskoj Hans Lunshof.

Pročitajte više