Predsjednik Mesić raspisao izbore

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić raspisao je danas izbore za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati 23. studenoga.

Hrvatski Sabor odluku o samoraspuštanju donio je na sjednici 17. listopada.

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predsjednik Republike Hrvatske raspisuje izbore i saziva Sabor na prvo zasjedanje.

Od dana raspisivanja, pa do dana izbora mora proteći najmanje 30 dana.

Izbori se provode na biračkim mjestima na području Hrvatske i u diplomatsko konzularnim predstavništvima RH.

U Sabor se 140 zastupnika bira tako da se područje RH podijeli na deset izbornih jedinica, te se u svakoj izbornoj jedinici na temelju lista bira po 14 zastupnika.

Birači koji nemaju prebivalište u RH biraju zastupnike na temelju lista s po 14 kandidata u posebnoj izbornoj jedinici.

Pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo birati ukupno osam zastupnika u posebnoj izbornoj jedinici koju čini čitavo područje RH.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju liste koje na izborima dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača.
Prema Ustavu Hrvatski sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika koji se na temelju općeg i jednakog biračkog prava biraju na četiri godine neposredno tajnim glasovanjem.

Zakon utvrđuje da pravo predlaganja stranačkih lista za izbor zastupnika u Sabor imaju sve političke stranke registrirane u RH na dan objave odluke o raspisivanju izbora uNarodnim novinama.
Listu za izbor zastupnika u Sabor može samostalno predložiti jedna politička stranka, te dvije ili više političkih stranaka (koalicijska lista).

Državno izborno povjerenstvo u roku od 48 sati od predaje mora utvrditi pravovaljanost lista i nakon toga objaviti ih u dnevnim novinama i na HRT-u.

Izborna promidžba počinje danom objave lista, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora.

Pročitajte više