Predsjednik Mesić sutra s belgijskim dužnosnicima i čelnicima EU-a i NATO-a

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otputovat će u utorak u Belgiju, što će biti njegovo prvo vanjskopolitičko putovanje u novom mandatu.

Predsjednik Mesić posjetit će Bruxelles 1. i 2. ožujka i tom se prigodom susresti s belgijskim kraljem Albertom II. i premijerom Guyom Verhofstadtom.

U glavnom gradu Belgije, ujedno središtu europskih institucija i Sjeveroatlanskog saveza, Mesić će se sastati i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europskog parlamenta Joseom Borrellom Fontellesom, visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Javierom Solanom i s glavnim tajnikom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom.

Uoči putovanja u Bruxelles, Mesić je izjavio kako je cilj posjeta uvjeriti sugovornike u napore koje Hrvatska čini za priključenje euroatlanskim integracijama.

"Želim uvjeriti sugovornike što smo sve dosad učinili i da to bude primjer drugima da se isplati prihvaćati europske standarde, jer to na kraju Europa honorira", izjavio je Mesić Vjesniku.

Hrvatska kao lider ovog prostora najbrže prihvaća te standarde i ne bi bilo dobro da je drugi zaustavljaju, a naša brzina može pomoći i njima, istaknuo je predsjednik Mesić.

Razgovori s najvišim dužnosnicima EU-a dolaze u osjetljivo vrijeme, kada Hrvatska iščekuje odluku Europske komisije o početku pregovora 17. ožujka.

Prije nekoliko dana Mesić je razgovarao s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i izvjestio je što sve Hrvatska čini da locira i uhiti odbjeglog generala Antu Gotovinu. Kako su ranije najavili iz EU-a, mišljenje glavne tužiteljice o suradnji Hrvatske s Haškim sudom bit će ključno za odluku o početku pristupnih pregovora.

Nastavak hrvatske suradnje s NATO-om i sudjelovanje naših vojnika i civila u međunarodnim misijama Sjevernoatlanskog saveza bit će glavne teme razgovora s dužnosnicima NATO-a.

Sastanak s čelnim ljudima te organizacije važan je i stoga što samo dan nakon Mesićeva posjeta u Hrvatsku stižu stručnjaci Saveza, koji bi trebali procijeniti kvalitetu obavljenih reformi hrvatske vojske u proteklih godinu dana, koje su zacrtane u posljednjem ciklusu Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Hrvatski dužnosnici se nadaju da će pozivnicu za ulazak u NATO dobiti na idućem sastanku na vrhu, pretpostavlja se 2006. godine, i nakon ratifikacijske procedure ući u tu organizaciju 2008. ili 2009. godine.

(Hina) xbcav ysd

Pročitajte više