Predsjednik Mesić u pismu premijeru Sanaderu ukazuje na nužnost povećanja sigurnosti na cestama

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić poslao je pismo predsjedniku Vlade RH dr. Ivi Sanaderu u kojem, zbog sve veće smrtnosti na hrvatskim prometnicama, ukazuje na nužnost hitnog djelovanja nadležnih u cilju povećanja sigurnosti na cestama, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika Republike.

U svom pismu, predsjednik Mesić je podsjetio kako je na tragični podatak - više od 11.400 poginulih u prometu, od čega velik broj mladih, od 1990. godine do danas, upozorio prije nekoliko dana i nadbiskup zagrebački, uzoriti kardinal Josip Bozanić na svečanom misnom slavlju za Domovinu.

Predsjednik je naglasio kako "dužnost je svih nas koji sudjelujemo u izvršnoj, zakonodavnoj i sudbenoj u vlasti da što žurnije poduzmemo sve potrebne i nužne mjere za povećanje sigurnosti na cestama. Svaki je dan ključan i nema vremena za odlaganje. Svako zakašnjenje stajat će nas najvrednijeg - ljudskog života. Predlažem stoga da se u suradnji s nadležnim ministarstvima i stručnim organizacijama, poduzmu sustavne i organizirane aktivnosti usmjerene na preventivno djelovanje policije te da se podizanjem prometne kulture svih sudionika prometa pokušaju smanjiti teške posljedice prometnih nesreća. Posebno važnim smatram operacionalizaciju mjera usmjerenih na donošenje propisa kojim bi se, između ostalog, mladim vozačima ograničila brzina vožnje", navodi se u pismu.

Predsjednik Mesić je također pozdravio i inicijativu Vlade Republike Hrvatske da se pristupi hitnim izmjenama i dopunama Zakonu o sigurnosti u prometu na cestama, pozivajući pri tom na žurnost donošenja takvih mjera. "Približavanjem turističke sezone povećava se broj sudionika u prometu čime raste i opasnost od mogućih prometnih nesreća, a naša je dužnost učiniti sve u cilju dostizanja maksimalnih standarda sigurnosti na cestama u Republici Hrvatskoj", kaže se na kraju pisma predsjednika Mesića.

(Hina) xpp ymć

Pročitajte više