Predsjednik Mesić u posjetu Mađarskoj od 29. rujna do 1. listopada



ZAGREB, 27. rujna (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić boravit će od 29. rujna do 1. listopada u uzvratnom službenom posjetu Republici Mađarskoj, jednoj od najuspješnijih tranzicijskih zemlja s kojom Hrvatska ima izuzetno dobre političke odnose.L

Predsjednik Mesić će u Budimpešti razgovarati sa svojim domaćinom, mađarskim predsjednikom Ferencom Madlom, premijerom Peterom Medgyessyem i predsjednicom mađarskog parlamenta Katalin Szili te s budimpeštanskim gradonačelnikom Gaborom Demszkym.

Predsjednik će održati predavanje na Mađarskoj akademiji znanosti i predstaviti mađarsko izdanje svoje knjige "Kako je srušena Jugoslavija" te posjetiti Dunavsku komisiju. Predviđeno je, među ostalim, i potpisivanje Sporazuma o kontroli graničnog prometa.

Hrvatsku i Mađarsku karakterizira strateško partnerstvo, dobra politička, gospodarska i kulturna suradnja i zaštita manjina na razini europskih standarda.

Hrvatska s Mađarskom surađuje u Kvadrilaterali kroz koju Mađarska želi pomoći RH u ispunjavanju tzv. "predintegracijskih obaveza" prema Europskoj uniji. Dvije zemlje surađuju u okviru Pakta o stabilnosti, zatim u okviru raznih podunavskih inicijativa (trenutačno joj predsjeda Hrvatska) te u Srednjeeuropskoj inicijativi i Radnoj zajednici Alpe Jadran.

U bilateralnim odnosima Hrvatske i Mađarske nema otvorenih pitanja, a mješoviti međuvladin odbor za suradnju rješava sva pitanja od zajedničkog interesa.

U gospodarskim odnosima svi relevantni bilateralni sporazumi su na snazi, a Mađarska je Hrvatskoj osmi vanjskotrgovinski partner.

Hrvatska gospodarska razmjena s Mađarskom kreće se blizu pola milijarde dolara godišnje te raste oko 15 posto. Hrvatski izvoz tek je četvrtina ukupne razmjene.

Obje zemlje već godinama, prigodom susreta najviših političkih dužnosnika, nastoje unaprijediti gospodarske odnose, a tako će biti i za posjeta predsjednika Mesića, kada će nazočiti Gospodarskom forumu na kojem će, najavljeno je, sudjelovati 22 hrvatske tvrtke. Prema mađarskim podacima, najvažniji hrvatski ulagači u tu zemlju su Agrokor, INA i Podravka.

Ulaganjem MOL-a u INU, Mađarska je postala jedan od većih stranih ulagača u Hrvatsku. Mađarska je značajan ulagač i u hrvatski turizam, a Hrvatsku posjeti godišnje oko 200 tisuća mađarskih turista uz godišnji rast od 10 do 15 posto.

Obostran je interes dviju zemalja za prometnim povezivanjem koridorima Budimpešta -Rijeka i Budimpešta - Ploče, kao dio baltičko-jadranskih pravaca.

Zajednički projekt mosta na Muri (Letenye - Goričan) EU financira s 50 posto sredstava, a RH i Mađarska sa po 25 psoto, a projekt je predočen i Europskoj komisiji u srpnju ove godine. Također valja spomenuti projekt zajedničkog graničnog prijelaza Goričan - Letenye na mađarskoj strani buduće autoceste Zagreb - Budimpešta.

Hrvatska i Mađarska surađuju i na zajedničkim ekološkim projektima: zaštiti sliva Drave, spajanju Nacionalnog parka Dunav - Drava s Kopačkim ritom.

Krovna organizacija mađarskih Hrvata je Hrvatska državna samouprava s čijim će se predstavnicima, tijekom boravka u Budimpešti, susresti i predsjednik Mesić i nazočiti godišnjoj skupštini. U okviru posjeta Pečuhu, gdje živi najveći dio hrvatske manjine, obići će tamošnju hrvatsku školu "Miroslav Krleža" i susresti se s predstavnicima hrvatskih institucija.

Hrvati su po brojnosti četvrta manjina u Mađarskoj i ima ih više do 50 tisuća.

U hrvatskom državnom izaslanstvu u posjetu Mađarskoj bit će i potpredsjednik Vlade Slavko Linić, ministar javnih radova graditeljstva i obnove Radimir Čačić, ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac, pomoćnica ministra vanjskih poslova Olga Kresović Rogulja i drugi.

(Hina) dm rt

Pročitajte više