Predsjednik Republike primio dobrovoljne darovatelje krvi

U povodu Dana darovatelja krvi, 25. listopada, predsjednik Republike Stjepan Mesić priredio je danas svečani prijam za 450 osoba iz svih krajeva Hrvatske koji su krv dali stotinu i više puta.

"Vi ste dokaz da kod nas ima ljudi koji vode računa i o drugima. Pomogli ste mnogima koje nikada niste upoznali i zato sada zadovoljni možete prolaziti svim našim gradovima", rekao je predsjednik Mesić pozdravljajući rekordere u darivanju krvi.

Predsjednik Mesić zahvalio je i Crvenome križu, koji već godinama organizira prikupljanje krvi, te je podsjetio na važnost takvih akcija, posebice u Domovinskom ratu.

Predsjednik Hrvatskoga crvenog križa Jadranko Crnić istaknuo je kako nema riječi kojima se može zahvaliti darovateljima krvi za sve živote koje su spasili. Dodao je da je u promicanju njihovih akcija uvijek sudjelovao i predsjednik Mesić, privlačeći medije i javnost, što je, rekao je, pridonijelo da se darovateljstvo krvi poveća.

Hrvatski crveni križ organizirano provodi akcije prikupljanja krvi od 1953. godine. Prema podacima s internetske stranice Hrvatskoga crvenog križa, tijekom 2003. prikupljeno je više od 134 tisuće doza krvi, a u prvih devet mjeseci ove godine 98.171 doza, isključivo od dobrovoljnih darovatelja. Ove godine namjerava se prikupiti oko 140 tisuća doza.

(Hina) xam yln

Pročitajte više